Eveniment

România ocupă locul 52 în Global Soft Power Index – cel mai amplu top al ţărilor în funcţie de influenţa pe care o deţin la nivel internaţional

Doar şapte ţări din Europa Centrală şi de Est au reuşit să se claseze în Index

Doar şapte ţări din Europa Centrală şi de Est au reuşit să se claseze în Index

Autor: Eduard Ivanovici

02.03.2020, 19:20 997

Topul a fost realizat de compania de consultanţă Brand Finance şi a fost prezentat la Londra în cadrul Global Soft Power Summit.

România ocupă locul 52 din 60 de ţări în topul Global Soft Power Index, cel mai amplu studiu al percepţiilor asupra puterii „soft“ pe care o deţin naţiunile de pe întreg globul, fiind chestionate circa 55.000 de persoane din peste 100 de ţări.

Topul a fost realizat de compania de consultanţă Brand Finance şi a fost prezentat la Londra în cadrul Global Soft Power Summit.

Cele 60 de naţiuni au fost evaluate în funcţie de indi­catori precum: familiaritate, reputaţie, influenţă, business şi comerţ, guvernare, relaţii internaţionale, cultură şi tradiţii, media şi comunicaţii, educaţie şi ştiinţă, oameni şi valori.

În primele 10 clasate se află Statele Unite (primul loc), Germania, Regatul Unit, Japonia, China, Franţa, Canada, Elveţia, Suedia şi Rusia. Ultimele cinci locuri sunt ocupate de Nigeria, Bangladesh, Kazahstan, Irak şi Myanmar.

Doar şapte ţări din Europa Centrală şi de Est au reuşit să se claseze în Index: Polonia (35), Republica Cehă (39), Croaţia (43), Ungaria (45), Ucraina (46), Estonia (47) şi România (52). Discrepanţa dintre familiaritatea şi reputaţia relativ pozitive şi ierarhizarea în funcţie de influenţă subliniază provocările cu care se confruntă regiunea pentru a dobândi mai multă putere pe plan internaţional.

Topul remarcă transformarea remarcabilă în plan economic prin care a trecut regiunea după căderea comunismului. Totuşi, regiunea trebuie să se concentreze asupra iniţiativelor de diferenţiere faţă de restul naţiunilor, atât pe continent, cât şi la nivel global.

Polonia, care a trecut prin una dintre cele mai impresionante schimbări din ultimii 30 de ani, continuă să crească pe plan economic, fapt datorat cererii interne puternice, investiţiilor străine tot mai mari şi productivităţii constante, toate aspectele fiind susţinute de un flux continuu de fonduri europene.

Astfel, Polonia s-a clasat pe locul 24 în ceea ce priveşte uşurinţa de a face afaceri şi pe locul 27 în ceea ce priveşte stabilitatea economică.

Ţara care a reuşit să câştige cele mai multe categorii este Statele Unite, care este lider la capitolele familiaritate, influenţă, media & comunicaţii şi educaţie & ştiinţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO