Eveniment

Romania, intre Azerbaidjan si Salvador la competitivitatea in turism

Romania, intre Azerbaidjan si Salvador la competitivitatea in turism

Cele mai mici calificative primite au fost cele pentru infrastructura de transport aerian

02.03.2007, 19:42 35

Turismul romanesc se numara printre cele mai putin competitive din lume, mai ales din cauza infrastructurii aeriene si a celei rutiere.
Potrivit unui studiu realizat de World Economic Forum, Romania se situeaza pe locul 76 din 124 de state in ceea ce priveste competitivitatea in turism.
Romania este surclasata de Bulgaria care se situeaza pe locul 54 in acelasi clasament, dar si de alte tari, precum Ungaria, Slovenia, Serbia sau Muntenegru.
Ierarhia este realizata pe baza indicelui de competitivitate, care include trei criterii de evaluare: cadrul legislativ, mediul de afaceri si infrastructura turistica, precum si resursele naturale si culturale. Calificativele acordate variaza intre minim 1 si maxim 7.
Per total, Romania a obtinut un total de 3,91 puncte, comparativ cu 5,66 de puncte, cat a obtinut liderul clasamentului, Elvetia, si 2,68 puncte, cat a luat Ciadul, care ocupa ultima pozitie, se arata in editia din 2007 a raportului.
Romania a fost depunctata cel mai aspru in ceea ce priveste mediul de afaceri si infrastructura, unde a primit doar 3,2 puncte.
Cele mai mici calificative au fost cele pentru infrastructura de transport aerian, de 2,38 puncte. Spre comparatie, Bulgaria a primit pentru infrastructura aeriana un punctaj de 2,75.
"Aeroporturile nu tin pasul cu dezvoltarea traficului. Nu avem inca suficient de multe aeroporturi in tara si nici aeroportul Otopeni, care are suprafata cea mai intinsa, nu este suficient de mare", a spus Traian Badulescu, reprezentantul Patronatului ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism).
Pe de alta parte, exista insa si voci care sustin ca nu stam atat de prost la infrastructura aeriana.
"Eu sunt de parere ca infrastructura noastra aeriana este destul de buna. Cel putin fata de Bulgaria, cred ca stam mult mai bine atat din punctul de vedere al aeroporturilor, cat si in ceea ce priveste compania nationala aeriana (Tarom - n.r.)", a spus Florin Fulger, directorul aeroportului Baneasa.
Mediul de afaceri local primeste si el o nota proasta, nu numai din partea strainilor, ci si din partea oamenilor de afaceri din Romania.
"Cred ca in mediul de afaceri din Romania nu exista un raport corect calitate-pret in ceea ce priveste serviciile oferite. Oamenii din mediul de afaceri trebuie sa inteleaga ca trebuie sa investeasca si sa fie profesionisti. Noi nu avem scoli de turism si asta ne afecteaza la fel de mult", a spus Dragos Anastasiu, directorul grupului Eurolines.
Totodata, Romania a fost depunctata si in ceea ce priveste reglementarile, avand aici doar 3,86 de puncte. De exemplu, pentru cadrul legislativ, punctajele Romaniei variaza intre 3,31 - pentru reglementarile de mediu - si 4,61 - pentru regulile si reglementarile in domeniul politicii de turism.
"Ne-au lipsit in ultimii 17 ani vointa politica si coerenta in actiuni. Totodata, avem nevoie de un patronat puternic, care sa reprezinte interesele turistice ale Romaniei", a mai spus Anastasiu.
Cel mai mare punctaj al Romaniei, de 4,68, a fost acordat pentru resursele naturale si culturale. Astfel, cel mai mare calificativ este acordat resurselor umane - 4,96 puncte, urmat de resursele naturale si culturale - 4,64 puncte si perceptia nationala a turismului - 4,43 puncte.
Primele locuri ale clasamentului din 2007 sunt ocupate de state europene precum Elvetia, Austria, Germania si Islanda, urmate de SUA, Hong Kong, Canada, Singapore, Luxemburg si Marea Britanie. Bulgaria ocupa locul 54, cu un total de 4,31 puncte, iar Franta, cea mai populara destinatie turistica a lumii, se plaseaza pe pozitia a 12-a, situatie determinata, in principal, de atitudinea francezilor fata de turisti.
Realizatorul raportului, World Economic Forum, este o organizatie non-profit, cu sediul la Geneva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO