Caută doar în titlu
Eveniment

România are o inflaţie anuală de 1,7%, a patra cea mai mare din UE, însă la un nivel apropiat de cel ideal. Preţurile urcă în Polonia cu 3,7% şi în Ungaria şi Cehia cu 2,8%. Zona euro se confruntă cu deflaţie

România are, pe indicele armonizat al preţurilor de consum, indicatorul folosit de Comisia Europeană, o inflaţie anuală de 1,7% în noiembrie 2020, a patra cea mai mare din Uniunea Europeană, arată datele publicate de Eurostat, biroul european de statistică.

Economiştii consideră nivelul de 2% pentru inflaţie ca fiind optim pentru bunul mers al unei economii.

Inflaţia medie din Uniunea Europeană a fost în noiembrie de 0,2%, în scădere faţă de noiembrie 2019, când a fost de 1,3%. Ţările cu cele mai rapide creşteri ale preţurilor de consum sunt din regiunea Românie: Polonia (+3,7%), Ungaria (+2,8%) şi Cehia (+2,8%).

Cele mai mici rate anuale ale inflaţiei pe metodologia europeană s-au înregistrat în Grecia (-2,1%), Estonia (-1,2%), Slovenia şi Cipru (ambele -1,1%). În Germania preţurile sunt în scădere cu 0,7% în noiembrie 2020 faţă de noiembrie 2019.

Indicele preţurilor de consum în România, indicatorul folosit de Institutul Naţional de Statistică şi de Banca Naţională a fost de 2,1% în noiembrie, uşor sub ţinta BNR de 2,5%, dar în intervalul de variaţie al ţintei de plus/minus 1 punct procentual.

Creşterea preţurilor de consum în România este la jumătate faţă de anul trecut, când preţurile urcau cu 3,8%. Banca Naţională a României prognozează un nivel de 2,1% al inflaţiei până la finalul anului, urmat de o scădere uşoară în primul trimestru din 2021 şi mai apoi creştere a inflaţiei, dar fără să depăşească ţinta de 2,5%.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.