Eveniment

Romania este noul El Dorado pentru transferul productiei

19.10.2004, 00:00 25



Romania a devenit pentru multe companii occidentale un "nou El Dorado" in ceea ce priveste transferul capacitatilor de productie, printre industriile cele mai reprezentative pentru aceasta tendinta fiind productia de echipamente auto, textile, mobila sau IT, se arata intr-un articol din Le Figaro.



Ultimul model al fabricii Dacia, abia lansat pe piata, se bucura de mult succes in Romania. Masina poarta insa si amprenta Renault, ca o garantie a calitatii, se spune in publicatia franceza.



In spatele acestui pariu curajos al industriei de profil se afla o intreaga armata de producatori de echipamente auto care s-au angajat in aceasta aventura.



Michelin fabrica deja in Romania pneuri la standarde occidentale, dar lipsite de anumite optiuni nu neaparat indispensabile.



Dupa ce a primit unda verde de la Bruxelles, Romania, tara din al doilea val de aderare, trebuie sa gaseasca noi argumente pentru atragerea investitorilor straino, in primul rand pentru ca va ramane pentru o vreme una din zonele cele mai ieftine din Uniunea Europeana.



Salariul mediu in Romania este de 170 de euro, adica de patru ori mai mic decat cel din Polonia si Ungaria si de zece ori mai mic decat in Franta.



Publicatia franceza subliniaza ca, pe langa situatia salariilor, angajatii romani s-au dovedit a fi bine pregatiti profesional. Printre domeniile vizate se numara cel informatic, care face tot mai des obiectul transferului de activitate dinspre Vest spre Est.



Producatorul de jocuri video Ubisoft are in Romania, de sapte ani, circa 60 de programatori. La randul sau, Alcatel a fost printre printre primele companii care si-a stabilit centrul de mentenanta mondiala la Timisoara, angajand in utlimii zece ani aproximativ 400 de ingineri.



O alta companie prezenta la Timisoara este Solectron, care si-a transferat o parte din activitatiledesfasurate anterior la Bordeaux.



"Mica Viena" a Romaniei, cum este numita Timisoara, se afla de 15 ani intr-un proces continuu de dezvoltare, noteaza Le Figaro. Doar investitorii italieni au deschis in aceasta zona 12.000 de firme, cu 150.000 de angajati directi si 500.000 indirecti.



Romania este in prezent al doilea furnizor de produse textile pentru Italia, dupa China si inaintea Tunisiei. Ca urmare, Timisoara este legata prin zboruri directe de Bologna, Roma, Florenta, Milano, Venetia, Treviso, Frankfurt, Munchen si Stuttgart.



Industria mobilei a intrat de asemenea intr-un proces de transfer al activitatii spre estul Europei. Daca doua din trei produse vandute in Franta poarta stampila producatorilor locali, o parte dintre acestea sunt de fapt fabricate in Europa de Est si asamblate in Franta. Este in special cazul mobilei vandute de marile retele de distributie, pentru care pretul este primul criteriu de selectie. Grupul Parisot, care produce mobila pentru Ikea, Conforama, But, La Redoute, Auchan si Leroy Merlin, a creat 2.000 de locuri de munca in Romania, fata de cele 3.000 care au ramas in Franta.



si industria maselor plastice a gasit in Romania "un nou taram al fagaduintei".



Un exemplu in acest sens este compania Plexirom din Bucuresti, infiintata de Christophe Benzimra cu doar 75.000 de franci.



"Este o aventura care a inceput in urma cu zece ani, cu trei oameni si o suprafata de 100 de metri patrati. Astazi suntem 100 de angajati, iar suprafata de productie a crescut la 3.000 metri patrati", a spus Benzimra.



Cheia succesului sta in nivelul costurilor, care permit Romaniei sa concureze cu China, si in localizare.



"In patru zile, un camion poate ajunge de aici in orice capitala europeana. Aceasta situatie permite o buna administrare a stocurilor, in timp ce in China trebuie sa produci cantitati mari pe serie si sa platesti in avans", a explicat Benzimra.



Romania i-a permis tanarului om de afaceri francez sa-si dezvolte firma pana la un nivel european.



"Daca ramaneam in Franta, nu as fi ajuns sa concurez cu China si sa intru pe piata europeana. As fi avut in cel mai bun caz circa 15 de angajati", a mai spus Benzimra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO