Eveniment

Romania, codasa in regiune la capitolul comert si dezvoltare

04.11.2005, 21:41 16

Romania ocupa locul 55 intr-un clasament realizat de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) in functie de indicele de comert exterior si dezvoltare.

Desi se afla la jumatatea topului, care include 110 state, Romania se afla pe unul dintre ultimele locuri in regiune la capitolul performantei comertului exterior si dezvoltare in general.

In zona Europei Centrale si de Est, tara noastra este depasita de Slovenia (locul 23), Ungaria (26), Croatia (27), Polonia (30), Slovacia (32) si Bulgaria (44).

In acelasi clasament, Romania a reusit sa depaseasca numai Ucraina (locul 56) si Republica Moldova, care ocupa locul 75.

Indicele comertului exterior si de dezvoltare calculat de organizatia internationala ia in considerare 29 de indicatori, printre care dezvoltarea infrastructurii, capitalul uman, calitatea administratiei publice, perceptia coruptiei, deschiderea pietelor la schimburile comerciale, dar si performantele economice ale statelor. Indicele este cuprins in cel mai recent raport privind comertul si dezvoltarea publicat de organizatia internationala.

Astfel, Romania figureaza in clasamentul UNCTAD cu cheltuieli pentru sanatate cu o pondere de 5,2% din PIB si cheltuieli pentru educatie de 3,5% din PIB. In ceea ce priveste infrastructura, doar jumatate dintre drumuri sunt pavate, iar numarul de linii telefonice la mia de locuitori este de 184.

In plus, calitatea serviciilor oferite de administratia publica a primit de la expertii ONU nota 4 din 10, iar nivelul de coruptie este caracterizat de aceiasi specialisti ca mediu (4,75 din 10, unde 0 reprezinta absenta coruptiei).

Raportul UNCTAD mai arata ca doar jumatate din populatia Romaniei are acces la servicii decente de sanatate, in timp ce un sfert dintre locuitori nu isi permit accesul la o sursa de apa curata. Ca urmare, expertii ONU au calculat ca speranta medie de viata in Romania este numai de 70 de ani.

In acelasi timp, consumul energetic al Romaniei este la un nivel peste medie, ceea ce nu se justifica pe deplin prin prisma performantelor economice.

Clasamentul realizat de UNCTAD este dominat anul acesta de catre Danemarca, Statele Unite si Marea Britanie, care ocupa in ordine primele trei pozitii. Pe ultimele locuri din top se afla state africane considerate subdezvoltate, precum Etiopia, Nigeria, Mali si Niger.

Analiza realizata de autorii raportului indica o diferenta foarte mare intre statele dezvoltate si cele in curs de dezvoltare in ceea ce priveste mediul, dezvoltarea econoamica, nivelul de trai si deschiderea pietelor.

mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO