Eveniment

Romania bate toate statele din regiune la deficitul de cont curent

Romania bate toate statele din regiune la deficitul de cont curent

Click pentru imaginea marita

30.10.2007, 18:30 24

Deficitul de cont curent al Romaniei, care masoara iesirile nete de valuta din tara, a depasit 7,8 miliarde de euro in prima jumatate a acestui an, conform datelor Eurostat, divizia statistica a Uniunii Europene. Spre comparatie, Polonia a avut in aceeasi perioada un deficit extern de 5,7 mld. euro, Ungaria - 2,9 mld. euro, Bulgaria - 2,8 mil. euro si Cehia - 1,1 mld. euro.
Practic, Romania depaseste toate statele din regiune la acest capitol, in afara de Grecia. In acelasi timp, Romania este depasita in acest clasament doar de Spania, Marea Britanie, Italia, Grecia si Franta.
Conform unei analize realizate de Central Inteligence Agency (CIA) din Statele Unite, anul trecut Romania se afla pe locul 12 la nivel mondial, printre statele cu cele mai mari deficite externe.
Dezechilibrul extern reprezinta principala problema a economiei romanesti, dupa cum o arata chiar declaratiile oficiale.
Numai in ultima luna, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a atras atentia in mod public de cel putin trei ori asupra nivelului urias al deficitului extern si a ritmului sau de crestere. Deficitul de cont curent si-a continuat cresterea puternica in primele opt luni, ajungand la aproape 10,3 miliarde de euro, conform datelor BNR.
Cresterea dupa primele opt luni este de 87%, in timp ce prognoza oficiala (ajustata de cateva ori in sus) arata o estimare de crestere a acestui indicator de circa 59% la nivelul intregului an. Astfel, deficitul ar putea ajunge anul acesta la 13,4% din Produsul Intern Brut, fata de 10,3% din PIB, depasind un nou record pentru al cincilea an consecutiv.
Dezechilibrul extern este cauzat in principal de cel comercial (export-import), Romania inregistrand in acest moment un usor excedent in comertul cu servicii.
Pe langa deficitul scapat de sub control, o alta problema este nivelul in scadere al investitiilor straine directe.
In primele opt luni ale acestui an, investitiile straine au totalizat 4,06 miliarde de euro, cu 13% mai putin (adica 583 mil. euro in minus) fata de primele opt luni ale anului trecut.
Astfel, gradul de finantare a deficitului prin investitii a fost in primele opt luni ale acestui an ceva mai mic de 40%. La nivelul intregului an 2006, gradul de acoperire era de 91%, anul acesta finantarea deficitului de cont curent facandu-se preponderent prin atragerea de imprumuturi de pe piata externa.
Aceasta situatie face leul vulnerabil la turbulentele financiare internationale, dupa cum a semnalat luna aceasta agentia de rating de credit Coface. Aceasta a retrogradat ratingul de credit al Romaniei, dand vina pe instabilitatea monedei nationale, cauzata chiar de deficitul extern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO