Eveniment

Romania are stocuri pentru 460.000 de eventuali infectati si poate diagnostica de marti imbolnavirile cu virusul gripei porcine

Romania are stocuri pentru 460.000 de eventuali infectati si poate diagnostica de marti imbolnavirile cu virusul gripei porcine

Ion Bazac, ministrul sanatatii: Suntem pregatiti si pentru situatia in care acest virus apare

04.05.2009, 00:00 23
Realizarea de stocuri de medicamente antivirale de 460.000 de doze, crearea de echipe medicale de control in punctele de frontiera pentru calatorii care sosesc din zonele de risc, distributia de pliante informative catre populatie si servicii de permanenta in cadrul unor servicii specializate sunt principalele masuri pe care Ministerul Sanatatii le-a luat pentru a preveni aparitia cazurilor de imbolnavire cu virusul A (H1N1) (virusul gripei porcine).
Cele 460.000 de doze se refera la tratamentul unui numar similar de pacienti.
 
In Romania nu sunt cazuri
Pana la inchiderea editiei pe teritoriul Romaniei nu au fost semnalate cazuri de suspiciune cu privire la imbolnaviri cu virusul A (H1N1), in timp ce la nivel mondial numarul cazurilor confirmate trecuse de 700.
"La gripa nu e ca la cutremur. Chiar daca si in materie de gripa toata lumea poate sa faca profetii (...) Suntem pregatiti si pentru situatia in care acest virus apare. In prezent, Ministerul Sanatatii are capacitatea de a trata 460.000 de persoane cu medicatie antivirala. Este un stoc actualizat, suficient pentru situatia actuala si mai putem cumpara antiviral daca e cazul. Nu trebuie sa apelam doar la importuri. Romania are capacitatea, prin Institutul Cantacuzino, de a produce vaccinul in trei luni de la izolarea tulpinii la nivel international", a spus Ion Bazac, ministrul sanatatii.
De asemenea, stocul de medicamente antivirale poate fi marit astfel incat sa acopere pana la 25% din populatia tarii, in cazul in care se declaseaza o pandemie. Cel mai cunoscut medicament antiviral folosit pentru tratamentul gripei este Tamiflu al companiei elvetiene Hoffmann La Roche. La nivelul anului trecut vanzarile de Tamiflu au atins pe piata locala 33.500 de euro, si 2.400 de unitati.
Un alt produs antiviral este Relenza de la grupul britanic GlaxoSmithKline (GSK).
Roche a anuntat recent ca este in curs de livrare a unor stocuri de urgenta catre "tarile care au nevoie de ele", conform instructiunilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
 
In septembrie Romania poate produce vaccinul
Romania poate sa inceapa sa produca vaccinul antigripal imediat ce acesta va fi disponibil la nivel international, lucru care nu se poate produce mai devreme de luna septembrie.
Ministrul Sanatatii a mai spus ca incepand de marti vor putea fi diagnosticate si in Romania persoanele infectate, pana la aceasta data orice suspiciune va fi trimisa la un laborator din Londra pentru confirmari. Pana acum, in Romania au fost realizate 33 de teste in principal la persoane care au calatorit in zonele in care au fost confirmate cazuri de infectare cu noul virus, toate fiind negative.
Ultimul lot de teste a fost realizat pentru un grup de 21 de medici care s-au intors vineri din tara de la un congres mondial de diabet la Acapulco. Ei au declarat ca nu prezeinta simptome de febra sau altele asociate starilor gripale.
Alti trei romani au aterizat joi din Mexic, care nu prezentau simptome specifice.
"Medicii sunt preveniti asupra simptomelor, exista un tratament care a functionat si in alte tari, unde exista cazuri. Oamenii vor fi tratati cu medicamente eficiente. Nu e cazul sa se sperie nimeni. Nu e cazul sa faceti stocuri de antiviral, aceste tratamente nu sunt ca aspirina, sa le luati preventiv", a mai spus Bazac.
El a mai spus ca aproximativ 10.000 de doze de medicamente antivirale vor fi directionate catre persoane din categorii cu grad ridicat de expunere, precum cadrele medicale, dupa ce noua spitale de boli infectioase din tara au fost aprovizionate saptamana trecuta cu medicamente specifice.
 
Ministerul incepe campania de informare
In perioada urmatoare, Ministerul Sanatatii va derula o campanie de informare pentru prevenirea imbolnavirii, precum si masurile care trebuie urmate in cazul in care apar simptome. Campania de informare se va derula atat prin intermediul audio- vizualului, cat si prin intermediul unor pliante care vor fi distribuite la toate familiile din Romania. Distributia de pliante a fost o decizie luata in intalnirii ministrilor sanatatii care a avut loc joi la Luxemburg.
De asemenea, Bazac a numit un numar de patru persoane care pot prezenta pozitii oficiale ale Ministerului Sanatatii legate de noul virus gripal.
Acestea sunt Gheza Molnar, consilier al ministrului, Alexandru Rafila, consilier al ministrului, Adriana Pistol, directorul Institutului de Sanatate Publica, si Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals".
Simptomele gripei A (H1N1) la om sunt, in general, asemanatoare cu simptomele gripei sezoniere umane, respectiv febra asociata cu simptome respiratorii, obligatorii, respectiv tuse seaca, secretii nazale, apoase. In plus, mai pot aparea alte stimptome, precum alterarea starii generale, senzatia de oboseala, dureri musculare, dureri de cap, se mai arata in scrisoarea de informare.
 
Ce recomanda Ministerul Sanatatii:
Ce putem face pentru a ne proteja de infectie?
  • Evitati contactele stranse cu persoanele bolnave;
  • Evitati aglomeratiile si multimile;
  • Cand tusiti sau stranutati, acoperiti-va gura si nasul cu o batista de unica folosinta. Dupa utilizare, aruncati batista;
  • Spalati-va pe maini cu apa si sapun cat mai des. Ce facem daca prezentam simptome de gripa?
  • Pastrati distanta fata de celelalte persoane pentru a nu le transmite boala;
  • Evitati sa mergeti la serviciu sau la scoala si in general sa iesiti din casa pentru diferite motive. Astfel se va reduce riscul de a imbolnavi alte persoane;
  • Anuntati imediat medicul de familie;
  • Este de preferat sa aveti la indemana o masca pe care sa o folositi pe fata, acoperind in acelasi timp si gura si nasul - mai ales atunci cand veniti in contact cu cei din jur;
  • Stabiliti o retea de "prieteni in caz de gripa" - prieteni si rude - care v-ar putea ajuta daca va imbolnaviti;
  • Spalati-va mainile des cu apa si sapun, in special dupa ce tusiti sau stranutati;
  • Puteti folosi produsele de curatare a mainilor pe baza de alcool care pot fi, de asemenea, eficiente;
  • Evitati sa va atingeti ochii, nasul sau gura, pentru ca microbii se raspandesc frecvent atunci cand o persoana atinge un obiect contaminat;
  • Curatati suprafetele dure, cum ar fi manerele usilor, utilizand frecvent un produs normal de curatare.
Noul virus gripal nu se transmite prin:
  • Consumul de carne de porc;
  • Produse din carne de porc prelucrate corespunzator.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO