Eveniment

România are nevoie să atragă investiţii străine directe, nu banii de pe Wall Street, care pot pleca mâine

Economistul american Joseph Quinlan crede că viitorul aparţine Uniunii Europene, şi nu ţărilor emergente BRIC (Brazilia, Rusia, India, China)

Economistul american Joseph Quinlan crede că viitorul aparţine Uniunii Europene, şi nu ţărilor emergente BRIC (Brazilia, Rusia, India, China)

Autor: Claudia Medrega

27.10.2013, 20:33 908

România ar trebui să mizeze şi pe multinaţionale şi pe micii antreprenori şi să urmărească în principal atragerea investiţiilor străine directe şi mai puţin investiţiile de portofoliu - „banii de pe Wall Street, care acum sunt aici, pot pleca mâine“,  a declarat economistul american Joseph Quinlan, specialist în relaţii transatlantice, la o conferinţă organizată de Camera de Comerţ Americană în România (AmCham).

„Fed va începe să scoată lichidităţi din pieţele financiare. Recomandarea mea este să nu ignoraţi ce face Fed-ul şi ce se întâmplă în SUA. Dar aici este vorba de investiţii de portofoliu. Voi aveţi nevoie, însă, să atrageţi investiţii directe. Nu vreţi bani de pe Wall Street, ci vreţi bani de la companii mari, care stau aici pe o perioadă îndelungată, au investiţii strategice. Banii de pe Wall Street sunt acum aici, dar pot pleca mâine“, a mai spus Quinlan.

Viitorul aparţine Uniunii Europene, şi nu ţărilor emergente BRIC (Brazilia, Rusia, India, China), în viziunea lui Quinlan.

El a declarat că ar pune mai mulţi bani în România decât în India, pentru că în India este lipsă de transparenţă şi oamenii sunt foarte săraci.

Atragerea investitorilor străini depinde doar de România, respectiv de măsurile luate de autorităţi pentru încurajarea investiţiilor, iar viitorul nu este nici la Bruxelles, nici la Washington, crede economistul american.

„O ţară relativ mică ca România poate să atragă mai mulţi dolari de la multinaţionale, vezi cazul Mercedes sau Google, care au venit în România. Dacă realizaţi un mediu corespunzător, investitorii vor veni. Este greu. Nu este suficient să fiţi parte din Uniunea Europeană. Trebuie să faceţi mai multe. Poziţia strategică va fi un factor care va atrage investitorii. Viitorul este în mâinile voastre, nu este nici la Bruxelles, nici la Washington. Este chiar aici. Depinde de voi să creaţi mediul corespunzător.“

Quinlan a amintit de concurenţa dură pentru banii străinilor, arătând că atragerea investiţiilor străine este o cursă - dar un maraton, nu un sprint. Întrebat pe ce ar miza dacă ar fi să parieze pe dezvoltarea micilor antreprenori sau a multinaţionalelor în România pentru relansarea economiei, Quinlan a arătat că nu vrea să aleagă, susţinând că este nevoie de o „combinaţie“ între cele două categorii de business.

El a recomandat Guvernului să atragă investitori din China, Coreea de Sud sau Africa de Sud, ţări de unde au început să apară jucători foarte puternici.

Întrebat ce i-ar sugera premierului României pentru atragerea de investitori străini, el a indicat focusarea pe multinaţionale şi capitalul privat, întărirea instituţiilor publice, îmbunătăţirea infrastructurii şi promovarea ţării ca destinaţie pentru investiţii şi pe alte pieţe decât cele tradiţionale.

„Dacă aş discuta cu primul-ministru aş arăta, în primul rând, succesul ţărilor sărace, care acum au ajuns bogate pentru că au atras investitori străini. Irlanda este un bun exemplu, China de asemenea. Parte din creşterea Chinei a fost cu participarea investitorilor străini. Deci, primul sfat pentru premier ar fi să primească multinaţionalele, sectorul privat, nu doar companiile din Statele Unite sau din Germania. Apoi ar fi întărirea instituţiilor publice. Nu poţi aduce prosperitate fără cooperare dintre sectorul privat şi cel public“, a spus Quinlan.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO