Eveniment

România agricolă a devenit raiul traderilor: primii zece şi-au triplat afacerile în cinci ani

Autor: Gabriel Razi

09.06.2014, 00:09 3717

Alfred Toepfer (SUA), Cargill (SUA), Ame­ropa (Elveţia), Glencore (Elve­ţia), CHS (SUA), Bunge (SUA) şi Nidera (China) şi alte trei companii sunt cei care fac jocurile pe piaţa românească a comerţului cu materii prime agricole.

Cei zece au avut anul trecut încasări cumulate de 3 miliarde de euro, de 3,5 ori mai mult decât în 2009. Afacerile lor depăşesc 50% din valoarea producţiei de cereale, floarea-soarelui, soia şi rapiţă. Comercianţii de cereale au fost printre puţinele companii ce au crescut în anii de criză, perioadă în care în alte industrii se vorbea despre restructurări sau de scăderi anuale de două cifre.

Acestea sunt şi printre cele mai mari com­panii din lume din această industrie care rulează zeci sau sute de miliarde de euro, despre care se spune că dictează aproape totul în agricultura mondială şi că deciziile lor pot schimba tendinţe şi preţuri din Australia până în America, fie că e vorba despre cereale, cafea, zahăr sau ulei de palmier. În România, ei au venit în urmă cu mai bine de 15 ani, au cumpărat depozite ieftine vândute „pe bucăţi“ de stat şi au dezvoltat treptat reţele de logistică de-a lungul Dunării şi în portul Constanţa.

WikiZF: Profilul companiei Cargill

WikiZF: Profilul companiei Alfred Toepfer

WikiZF: Profilul companiei Bunge

Strategia a fost câştigătoare având în vedere că România s-a conectat la jocul mondial al cerealelor după aderarea la UE, iar acum traderii au transformat portul Constanţa într-un adevărat punct de control pentru „alimentarea“ destinaţiilor de export din nordul Africii, Orientul Mij­lociu sau sud-estul Asiei.România a ajuns astfel să fie un adevărat El-Dorado pentru traderi având excedent de producţie de 8 milioane de tone de cereale, adică 5% din întregul comerţ internaţional, poziţia 8 la nivel mondial la exporturile de orz şi porumb şi locul 11 la grâu.

 

Schimbare de lider

Cel mai mare trader de materii prime de pe piaţa locală este Alfred Toepfer, companie deţinută de conglomeratul industrial ADM din Statele Unite, cu afaceri locale de 643 milioane de euro, duble faţă de acum cinci ani şi în creştere cu 51% faţă de 2012.

Alfred Toepfer îşi dispută de mai mulţi ani supremaţia cu rivalii americani de la Cargill, iar anul trecut au reuşit să devină lideri după ce Cargill şi-a majorat cifra de afaceri cu 18%, de trei ori mai lent decât actualul lider. Alfred Toepfer a raportat anul trecut un profit net de 4,5 milioane de euro ce corespunde unei marje nete de 0,7%. Profitul obţinut de Toepfer în 2013 a fost şi primul din ultimii cinci ani, perioadă în care compania a cumulat pierderi de 16,5 milioane de euro.

Profitabilitatea Cargill, actualul număr doi din piaţă, a mers anul trecut în sens invers astfel că ei au raportat pierderi nete de 7,1 milioane de euro, ceea ce a majorat cu 25% pierderile nete cumulate din ultimii cinci ani. În acest interval, Cargill a încheiat trei ani pe pierdere şi a făcut marje nete pozitive de sub 2% în anii 2011 şi 2012.

 

Fac marje mici, dar şi-au dublat numărul de angajaţi

Niciunul din primii zece traderi nu a avut în vreunul din ultimii cinci ani o marjă netă de profit peste 5%, dar în această perioadă ei şi-au majorat prezenţa atât prin extinderea organizaţiilor, cât şi prin investiţii în infrastructură.

În perioada 2009-2013, cei mai mari zece traderi au făcut 850 de angajări, ceea ce a dublat schemele de personal din aceste companii.

O parte din multinaţionale au pus în apli­care şi planuri de investiţii în infrastructură astfel că Toepfer se află pe final cu un plan gigantic de extindere prin silozuri în principalele porturi dunărene pentru a crea o reţea de preluare şi transport al materiei prime dinspre ferme către portul Constanţa.

Cu un scop similar, Nidera, companie preluată în primăvară de chinezii de la COFCO, construieşte o reţea de silozuri şi magazii orizontale în regiunea de sud-est.

Agrotraderii se află acum în aşteptarea noului sezon comercial care se anunţă unul bogat cu recolte de peste 8 milioane de tone la grâu, alte 1,8 milioane de tone la orz şi prognoze iniţiale de milioane de tone pentru porumbul ce va fi recoltat în toamnă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO