Eveniment

Romania a luat locul Poloniei pe harta fondurilor de private equity

Romania a luat locul Poloniei pe harta fondurilor de private equity

Robert Luke, presedintele Asociatiei de Investitii Private si Capital de Risc din Sud-Estul Europei (SEEPEA): In prima jumatate a anului, Romania a fost vedeta fondurilor de private equity. Chiar daca volumul de investitii atrase a fost inferior celui de anul trecut, piata romaneasca de private equity este sanatoasa in ciuada crizei financiare.

12.11.2008, 19:50 69

Fondurile de private equity au investit pe piata locala aproape 200 mil. euro in primele sase luni ale anului, mai putin cu 25% fata de acelasi interval al anului trecut, principalele domenii de interes fiind constructiile si sectoarele adiacente, potrivit statisticilor realizate de Asociatia de Investitii Private si Capital de Risc din Sud-Estul Europei (SEEPEA).

Romania a luat astfel locul Poloniei, cea mai importanta piata din Europa Centrala si de Est pe harta investitiilor de private equity. In primul semestru al anului, Polonia a atras din partea fondurilor de private equity investitii de 80 de milioane de euro, in timp ce in Bulgaria fondurile au plasat aproximativ 50 de milioane de euro, arata statisticile SEEPEA.
"In prima jumatate a anului, Romania a fost vedeta fondurilor de private equity. Chiar daca volumul de investitii atrase a fost inferior celui de anul trecut, piata romaneasca de private equity este sanatoasa in ciuada crizei financiare", a spus Robert Luke, presedintele SEEPEA in cadrul unei conferinte organizate de asociatie. Diminuarea investitiilor de private equity pe piata locala are loc in contextul in care anul 2007 a marcat o crestere spectaculoasa de peste 400%, pana la un volum total de 476 milioane de euro.
"Principalele cauze care au dus la o scadere a investitiilor sunt legate de multiplii de evaluare a companiilor care au ajuns la valori stratosferice. Incepand din a doua jumatate a anului asteparile antreprenorilor locali in privinta valorii companiei pe care o conduc au mai scazut. Astfel, estimez ca din a doua jumatate a anului viitor vom asista la o apropiere a multiplicatorilor de valoarea lor reala si astfel la o intensificare a tranzactiilor", a spus Mihai Sfintescu, partener la compania 3TS Capital Partners.
Potrivit unui sondaj la care au participat membrii SEEPEA, principalele obstacole in dezvoltarea investitiilor private equity pe piata locala sunt reticenta antreprenorilor romani de a accepta un investitor si numarul redus de companii interesante care exita pe piata locala.
"Foarte multe companii romanesti au mizat pe cresteri foarte mari in urmatorii ani, lucru care nu se va intampla, si astfel au apelat la finantare bancara pentru a sprijini planurile de dezvoltare. Cred ca aceste companii vor fi primele care vor apela la un fond de private equity", a spus Crisitan Nacu, partener la compania Enterprise Investors.
Desi companiile romanesti au fost calificate drept scumpe, iar actuala criza financiara ridica problema lichiditatilor, fondurile de private equity sunt dispuse sa investeasca pe piata locala in urmatorul an mai mult decat au investit in anul precedent, potrivit sondajului SEEPEA. Principala motivatie este reducerea pretului de intrare in companiile romanesti. "Anul acesta se va incheia cu mai putine investitii decat 2007, atat din punctul de vedere al tranzactiilor, cat si al volumului. Daca anul trecut, Romania a atras 476 de milioane de euro din partea fondurilor, anul acesat cred ca investitiile vor fi de 300-350 mil. euro", a spus Luke, presedintele SEEPEA.
Criza financiara va duce la o ieftinire semnificativa a companiilor, au fost de parere reprezentantii fondurilor de private equity. Aceasta ieftinire va fi o oportunitate pentru fondurile cumparatoare si o provocare pentru cele interesate sa marcheze exituri.
"Private equity-ul este un instrument oportunist de investitii. Daca vor exista vanzari in perioada urmatoare, acestea vor fi exituri oportuniste si mai putin planificate", a explicat presedintele SEEPEA.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO