Caută doar în titlu
Eveniment

România a fost, în T4/2020, performera UE, cu cea mai mare creştere economică din Uniune faţă de trimestrul anterior: plus 4,8%

România (plus 4,8%) şi Malta (plus 3,8%) au înregistrat în T4 2020 cele mai mari creşteri ale PIB comparativ cu trimestrul anterior, urmate de Croaţia şi Grecia (ambele cu plus 2,7%). Cele mai puternice scăderi au fost înregistrate în Irlanda (minus 5,1%) şi Austria (minus 2,7%), urmate de Italia (minus 1,9%) şi Franţa (minus 1,4%), potrivit datelor publicate de Eurostat.

Marţi, INS a publicat datele defalcate privind evoluţia PIB în 2020, revizuind în jos creşterea anunţată în iarnă, de 5,3% în T4, faţă de T3.  Noua evaluare, de plus 4,8%, a rămas, totuşi, cea mai mare din Uniunea Europeană, după cum indică datele Eurostat.

În trimestrul 4/2020, faţă de T4/2019, economia a scăzut cu 1,4% pe serie brută şi cu 1,8%, pe serie ajustată sezonier. Datele Eurostat, publicate pe serie ajustată, arată că această cădere a fost una dintre cele mai mici din UE. Media căderii în Uniune a fost de 4,6%. Doar trei ţări – Irlanda (minus 0,2%), Lituania (minus 1%) şi Finlanda (minus 1,4%) au avut căderi mai mici decât România. Letonia a avut aceeaşi cădere ca România, de 1,8%, în vreme ce Luxemburg a avut o creştere de 1,4%. INS a păstrat neschimbată estimarea de scădere economică de 3,9% pe întregul an.

Revenirea economiei României din T4 a contribuit decisiv la rezultatul pe tot anul, după ce agricultura a recuperat miraculos, crescând cu 31% faţă de T3 şi cu 11% faţă de T4/2019. Industria, de asemenea, a făcut un salt de 4,8% în T4 faţă trimestrul anterior, un lucru ce fusese deja anticipat de evoluţia exporturilor, intrate pe plus în ultima parte a anului. Iulian Anghel

Pe tot anul însă, căderea industriei a fost dureroasă, cu un minus de 9,3%, ceea ce a făcut ca sectorul să contribuie cu minus 2% la creşterea economică.

Construcţiile şi sectorul IT@C au limitat căderea economiei, o cădere ce, în vara trecută, era aşteptată să ajungă la 5 sau 6 pp.

Construcţiile au crescut, în T4/2020, cu 7,3%. Faţă de T3, acestea au scăzut, marginal, cu 0,3%. Pe tot anul, sectorul a înregistrat un avans de 9,7%.

IT&C a crescut, în T4, cu 9,2%. Faţă de T3, IT&C a crescut cu 3,6%, iar, pe tot anul, sectorul a avansat cu 10,4%.


 

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.