Eveniment

România a exportat arme şi muniţie de 88 mil. dolari în primul semestru

România a exportat arme şi muniţie de 88 mil. dolari...

Autor: Carol Dan

24.07.2015, 00:03 317

Valoarea produselor exportate de companiile din in­dus­tria de apărare a crescut cu aproximativ 11% în primul se­mestru, depăşind valoarea de 88 mil. dolari. Această va­loare este apropiată de nivelul exporturilor derulate anul trecut de pro­ducătorul de armanent şi muniţie Romarm (86 mil. dolari).

Ministerul Economiei menţionează, într-un comunicat, că în primul semestru un număr „mai mare” de companii din industria de apărare a raportat profit operaţional pozitiv, iar altele şi-au redus datoriile. Acesta este efectul deciziei de anul trecut a guvernului, care a şters datorii de 1,1 mld. lei ale companiilor din sector.

Conducerea Ministerului Economiei, instituţie care controlează cele mai multe companii din industria de apărare din România, şi-a stabilit ca obiective adaptarea industriei de aparare la cerinţele „noului mediu de securitate“ şi ale ale „utilizatorilor“, şi caută să coopereze mai mult cu statele din spatiul euroatlantic, european şi din Orientul Mijlociu.

Reprezentanţii Ministerului Economiei au avut în acest an mai multe întâlniri cu companii din industria de apărare din ţări ca Germania, Anglia, America, dar şi din Turcia sau Brazilia.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Sorin Encuţescu spunea recent că preocuparea principală a autorităţilor este de a identifica şi de a deschide „larg porţile“ unor parteneriate industriale care să asigure transferul de know how şi de tehnologie necesar producţiei de noi mijloace de luptă destinate forţelor armate române. Planurile autorităţilor includ menţinerea liniilor de producţie a tancurilor şi transportoarelor blindate, a rachetelor, producţia de echipamente optoelectronice, unităţile din industria aeronautică, a explozibililor şi armamentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO