Eveniment

România a avut şi în iulie cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană

România a avut şi în iulie cea mai mare inflaţie din...

Autor: Iulian Anghel

19.07.2018, 00:03 28062

România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata anuală a inflaţiei în iunie 2018, înregistrând o creştere de 4,7% a Indicelui Armonizat al Pre­ţurilor de Consum (IAPC), potrivit da­telor publicate miercuri de Eurostat, oficiul de statistică al UE.

Datele publicate anterior de Institutul Na­ţio­nal de Statistică au indicat o infla­ţie, măsurată ca Indice al Preţurilor de Consum (IPC) de 5,4%. În şedinţa de politică mone­tară din 4 iulie, Consiliul de Adminis­­traţie al BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 2,5%, dar mi­nuta şedinţei subliniază îngrijo­rarea conducerii instituţiei faţă de evoluţia inflaţiei şi subliniază că ea muşcă adânc din veniturile popu­laţiei: „Con­sumul privat a continuat să fie prin­cipalul determinant al avansului PIB, dar cu o contribuţie consi­de­rabil diminuată, dată fiind scă­­derea am­plă a dinamicii sale anuale, având prin­tre posibile explicaţii accen­tua­rea reculului încrederii populaţiei şi pierderea severă de ritm suferită de venitul disponibil real al populaţiei”. De pildă, în mai (ultimele date) sala­riile medii nete au crescut, faţă de mai 2017, cu 14,4%, dar avansul real a fost de 8,5%, din cauza inflaţiei.

Dacă BNR nu a modificat dobânda-cheie în iulie, economiştii se aşteaptă să o facă la şedinţa de la începutul lui august.

Majorarea dobân­zii-cheie antre­nează majo­rarea dobânzilor comerciale la lei, prin urmare temperează consumul (oamenii se împrumută mai puţin pentru consum, din cauza do­bânzilor mai mari), slăbind creşte­rile de preţuri.

Potrivit datelor Eurostat, cele mai mari rate anuale au fost înregistrate în România (4,7%), Estonia (3,9%) şi Ungaria (3,2%), iar la polul opus, se află Danemarca, cu o inflaţie anuală în luna iunie de 1,1%, Grecia (1%) şi Irlanda (0,7%). În UE media a fost de 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO