Eveniment

România a avut excedent de cont curent în primele două luni

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Andra Oprescu

14.04.2015, 00:03 759

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în primele două luni un excedent de 285 milioane euro, de la un deficit de 201 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Analiştii se aşteaptă ca pe fondul accelerării creşterii economice, situaţia să se schimbe până la sfârşitul anului.

Excedentul de cont curent poate reprezenta un semnal de alarmă, în condiţiile în care arată îmbunătăţirea exporturilor de bunuri şi servicii, dar şi declinul consumului şi nivelul redus al investiţiilor. „În scenariul macroeconomic central actualizat recent ne aşteptăm la o deteriorare graduală a contului curent (pe fondul perspectivelor de accelerare economică) şi la o scădere a ponderii în PIB a datoriei externe totale spre nivelul de 50% în 2017“, se arată într-o notă a Băncii Transil­vania, semnată Andrei Ră­du­lescu. Analiştii Băncii Tran­­silvania prognozează pentru 2015 o creştere eco­nomică de 4,1%. Majori­tatea băncilor şi-au majorat esti­mă­rile de creştere pentru 2015 în ultima lună, prog­no­zele indicând, în general, o creştere de aproximativ 3%.

Contul curent reflectă relaţia economiei României cu exteriorul, incluzând intrările şi ieşirile de bunuri şi servicii, veniturile şi transferurile cu­rente (banii trimişi de românii care lucrează în străinătate şi fon­­durile europene). Excedentul de cont curent din primele două luni ale anului s-a produs atât pe fondul reducerii de­fi­ci­tu­lui la balanţa veniturilor primare, cu 248 mil. euro, al majo­ră­rii excedentului balanţei bunurilor şi serviciilor, cât  şi al trans­­formării deficitului balanţei veniturilor secundare în excedent.

Balanţa bunurilor şi serviciilor şi-a mărit excedentul în primele două luni cu 102 milioane euro, de la 337 milioane euro la 439 milioane euro.

Deficitul balanţei veniturilor primare a scăzut în perioada ianuarie-februarie 2015 de la 499 milioane euro la 251 milioane euro, în timp ce balanţa veniturilor secundare a trecut de la un deficit de 39 milioane euro la un excedent de 97 milioane euro.

România a înregistrat excedent de cont curent în 2013 pentru prima dată din 1990, în timp ce înainte de izbucnirea crizei economice mondiale s-au înregistrat deficite de cont curent record, de peste 10% din PIB. Anul trecut deficitul de cont curent a fost de circa 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO