Eveniment

România a ajuns la cel mai redus nivel al natalităţii de după al doilea război mondial. „Demografia este o problemă de siguranţă naţională“

România a ajuns la cel mai redus nivel al natalităţii...

Autor: Adelina Mihai, Corina Mirea

13.02.2015, 00:07 557

O populaţie numeroasă garantează o economie puternică, însă anul trecut în România s-au născut cu 55.000 de copii mai puţini decât numărul de persoane decedate, acesta fiind cel mai redus nivel de după al doilea război mondial, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.

„Scăderea populaţiei este unul dintre cele mai grave fenomene cu consecinţe negative pe termen lung, pentru că populaţia este cea mai importantă resursă de bogăţie pentru o ţară. De aceea, eu cred că demografia este o problemă de siguranţă naţională”, a spus profesorul universitar Mircea Coşea. Numărul de născuţi vii din România a scăzut anul trecut la 197.893 de copii, fiind cu 37% mai mic în comparaţie cu perioada similară din 1990.

Tot anul trecut, în România au fost înregistrate 253.359 de decese, iar specialiştii avertizează că problemele demografice se vor agrava şi mai mult. „O persoană activă trebuie să susţină tot mai multe persoane inactive. După 2020 va fi o prăbuşire demografică absolut vizibilă, cu o natalitate care nu asigură reproducerea populaţiei, cu o migraţie care va continua în aceeaşi rată. România va mai pierde jumătate de milion de persoane din populaţia actuală”, a spus ieri Vintilă Mihăilescu, director al departamentului de sociologie din cadrul SNSPA, la summit-ul Romanian Business Leaders.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO