Eveniment

România a acreditat primele trei autorităţi de management pentru fondurile europene din exerciţiul financiar 2014 – 2020

Rovana Plumb, ministrul delegat pentru fonduri europene: Sper ca până la finalul anului să depăşim 50% contractare, procent care se va regăsi în gradul de absorbţie a banilor europeni.

Rovana Plumb, ministrul delegat pentru fonduri europene: Sper ca până la finalul anului să depăşim 50% contractare, procent care se va regăsi în gradul de absorbţie a banilor europeni.

Autor: Mona Scarisoreanu

14.07.2017, 00:05 970

Trei autorităţi de management au fost acreditate urmând ca celelalte patru să fie acreditate până la finalul acestei luni. Ca urmare, România urmează să trimită spre decontare, la Comisia Europeană (CE), facturi în valoare de circa 120 de milioane de euro pentru proiectele finanţate din fonduri UE pe cele trei programe operaţionale, a declarat Rovana Plumb, ministrul delegat pentru fonduri europene.

„Este vorba despre autoritatea de management (AM) pentru Programulul Operaţional Iniţiativă pentru IMM-uri (POIMM), pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) şi pentru Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA). Acreditarea celor trei AM-uri înseamnă concret intrarea banilor în ţară, în baza facturilor pe care le vom transmite spre decontare Comisiei Europene”, a declarat Rovana Plumb.

Alocarea totală financiară pentru cele trei programe POAT, POIMM şi POCA, până la sfârşitul perioadei de programare este de circa 800 de milioane de euro, iar până în acest moment s-au strâns facturi în valoare de 120 de milioane de euro.

România a adunat, până în prezent, facturi în valoare de 600 de milioane de euro, aferente programelor operaţionale care sunt gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, mai puţin programului destinat agriculturii şi dezvoltării rurale, care este gestionat de Ministerul Agriculturii.

Pe de altă parte, autorităţiile de management au semnat cu beneficiarii de fonduri europene până acum contracte în valoare de 2,4 miliarde de euro, rata de contractare atingând 10%, a mai spus Rovana Plumb.

Astfel, rata de contractare a crescut de la 5 % la începutul anului la 10% din valoarea totală alocată României, respectiv 22 miliarde de euro până la finalul perioadei de programare.

„Obiectivul nostru principal, după acreditarea autorităţilor de management, este creşterea gradului de contractare pentru toate Programele Operaţionale. Sper ca până la finalul anului să depăşim 50% contractare, procent care se va regăsi în gradul de absorbţie a banilor europeni în România. După semnarea contractelor, beneficiarii demarează lucrările, iar apoi ne trimit facturile, pe care le transmitem la Comisia Europeană spre rambursare”, a precizat ministrul delegat pentru fonduri europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO