Eveniment

Româncele amână decizia de a face copii chiar şi peste pragul de 35 de ani. Peste 30.000 de nou-născuţi au mame cu vârsta de peste 35 de ani, în creştere cu 47% faţă de acum zece ani

Româncele amână decizia de a face copii chiar şi...

Autor: Adelina Mihai

04.07.2019, 16:10 294

Peste 30.800 de copii născuţi în 2017, adică 15% din totalul celor circa 200.000 de copii născuţi în România în acel an, provin de la mame cu vârsta de peste 35 de ani, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Eurostat, biroul de statistică al UE.

Numărul de născuţi proveniţi de la mame cu vârsta de peste 35 de ani a crescut cu 47% în 2017 faţă de anul 2008, când erau doar 20.937 de copii născuţi de mame din această categorie de vârstă.

„Aceasta este o tendinţă care se manifestă în statele din Vest de mai demult, iar România se înscrie perfect în acest trend. Complexul de factori care a condus la creşterea numărului de copii născuţi de mame cu vârsta de peste 35 de ani este relativ generos şi se înscrie în ceea ce specialiştii numesc a doua tranziţie demografică. Se observă mai multe schimbări în zona aceasta de formare a cuplurilor, instituţia căsătoriei, divorţurile şi mentalităţile schimbate faţă de ceea ce se întâmpla până în anii '80“, a explicat Constanţa Mihăescu, profesor la Departamentul de Statistică şi Econometrie al Facultăţii de Cibernetică, Statistică şi In­for­matică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. România se încadrează, astfel, spune ea, în „corul european“, iar factorii care au condus la această situaţie sunt de natură educaţională, economică, dar şi socială, pentru că există o schimbare a mentalităţii. „Sunt factori care ţin de modernizarea societăţii şi de schimbarea mentalităţii. Tot mai multe femei salariate din mediul urban vor să ofere o viaţă şi o educaţie mai bună copiilor şi de aceea amână naşterea lor, orientându-se spre dezvoltarea profesio­nală“, a mai spus Constanţa Mihăescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO