Eveniment

Roman se vinde numai daca se face parc industrial

25.07.2003, 00:00 12



Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) a scos ieri la vanzare prin negociere pe baza de oferte finale, un pachet de actiuni reprezentand 94,2% din capitalul social al Roman Brasov, cumpararea actiunilor fiind conditionata de realizarea unui parc industrial.



"La negociere vor putea participa numai ofertantii care, pe langa oferta de cumparare a pachetului de 94,2% din actiuni oferit la vanzare, vor depune pana pe data de 18 august proiectul de realizare a unui parc industrial pe platforma Roman, in conformitate cu Ordonanta Guvernului 65/2001 privind constituirea si functionarea parcurilor industriale", se arata in anuntul de privatizare a societatii.



De asemenea, ca si in cazul Siderurgica Hunedoara, societatea scoasa la vanzare la inceputul saptamanii, Autoritatea spune ca la negociere vor putea participa numai ofertantii care "nu au inrautatit in mod vadit situatia economico-financiara a unor societati comerciale, privatizate anterior, ca urmare a neindeplinirii sau indeplinirii cu intarziere a obligatiilor asumate prin contractele de vanzare-cumparare de actiuni incheiate cu FPS si /sau APAPS. Potentialii cumparatori trebuie sa depuna ofertele finale pana la data de 18 august.



Producatorul de autocamioane a anuntat recent ca pierderile ar putea ajunge anul acesta la circa 5,8 milioane de dolari. Anul trecut, Roman a raportat pierderi de 699,4 miliarde de lei, in crestere cu 204,8 miliarde de lei fata de 2001.



In 2002, Roman a produs 452 de autocamioane, pentru acest an fiind estimata o productie de peste 550 de unitati. In primele sase luni ale acestui an, societatea a produs circa 100 de autocamioane. Oficialii companiei au anuntat ca exista comenzi certe pentru semestrul al doilea de 450 unitati, dar societatea ar putea avea dificultati in onorarea acestora, ca urmare a lipsei de fonduri. In privinta numarului de angajati, Roman Brasov are, de la 1 iulie, circa 1.650 de salariati, in scadere cu 1.100 de la inceputul anului. Titlurile Roman Brasov se tranzactionau pe Rasdaq, dar societatea a fost suspendata de la tranzactionare din 10 iunie, ultimul pret de referinta fiind de 1.040 lei/actiune.



Roman face parte din cele patru societati care, potrivit unor surse din APAPS, ar putea intra in procedura de lichidare voluntara. Potrivit acestora, sansele ca cele patru societati sa fie privatizate sunt foarte reduse, si inca nu a fost adoptata o decizie oficiala privind intrarea in lichidare voluntara. Conform angajamentelor fata de Fondul Monetar International, daca nici de data aceasta nu va fi gasit cumparator, societatea urmeaza sa intre in lichidare. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO