Eveniment

Rohan: Ce am facut noi in 2009, trebuie sa faca Guvernul acum

06.06.2010, 23:08 20

Guvernul s-a vazut nevoit, in cadrul acordului cu FMI, sa decidataierea salariilor si a pensiilor, dar, in 2011 trebuie sa ia sialte masuri pentru diminuarea cheltuielilor publice, afirma MihaiRohan, presedintele patronatului producatorilor din industriacimentului CIROM si sef al operatiunilor din Romania aproducatorului german de materiale de constructiiHeidelbergCement.

"E clar ca nu ne putem opri, era singura masura imediata, careproducea efecte imediate (reducerea salariilor si a pensiilor -n.n.). Orice alta propunere pe care a facut-o Guvernul, ca sereduce evaziunea fiscala, se reduce contrabanda, se colecteaza maibine impozitele si taxele, erau doar promisiuni care le facuseramsi acum un an, si acum doi ani, si de care nu s-a putut tine. (...)Guvernul a lucrat cumva cu pistolul la tampla, n-a avut altasolutie", a aratat Rohan, ieri, la emisiunea "Dupa 20 de ani",transmisa de Pro TV. El a adaugat ca masurile de taiere asalariilor si pensiilor nu sunt suficiente, iar Executivul trebuiesa reduca drastic cheltuielile publice in 2011 si sa aloce fonduride investitii pentru relansarea economiei.

"Noi suntem manageri, Guvernul e managerul tarii. Practic, ce amfacut noi in 2008-2009 trebuia sa faca si el. Noi primul lucru pecare l-am facut a fost imediat sa sarim pe costuri, sa vedem undese poate strange robinetul. (...)", a spus Rohan. El a adaugat cain sectorul privat concedierile vor continua in 2010-2011.

Reprezentantul CIROM a precizat ca nu sustine o majorare ataxelor si impozitelor, iar masurile dure de reducere acheltuielilor publice ar trebui luate de un Guvern de largacoalitie, sustinut de intreg Parlamentul.

Pe de alta parte, Rohan a aratat ca Romania are un deficit de unmilion de locuinte, iar programul guvernamental "Prima casa" nustimuleaza constructia de locuinte, fiind orientat catretranzactiile cu apartamente vechi.

Vorbind despre situatia economiei Arin Stanescu, presedinteleUniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania(UNPIR), a sustinut, la aceeasi emisiune de la Pro TV, ca numarulprocedurilor noi de insolventa din acest an ar putea depasi niveluldin 2009, cand au fost deschise 20.000 de dosare.

In primele patru luni din 2010 au fost incepute aproape 8.000 deproceduri de insolventa, echivalentul numarului de dosare deschisein intreg anul 2007, a declarat Stanescu. Potrivit acestuia,printre cauzele intrarii in insolventa se numara criza economica,dar si managementul defectuos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO