Eveniment

Rezultatele Revoluţiei Fiscale, transferul de contribuţii de la angajator la angajat: Companiile au evitat să crească salariile invocând majorarea costurilor, însă pentru multe bugetul de salarii a scăzut

Rezultatele Revoluţiei Fiscale, transferul de...

Autor: Adelina Mihai

22.08.2018, 20:00 2728

♦ La un salariu de 1.500 de euro net pe lună (6.500 de lei net) costul total al unei companii s-a redus cu 14 lei pe lună în 2018 faţă de 2017, arată calculele realizate cu ajutorul platformei www.calculatorvenituri.ro.

Măsura transferului de contribuţii de la angajator la angajat aplicată de la începutul acestui an (care a presupus majorarea cu 20% a salariului brut pentru menţinerea aceluiaşi salariu net al angajatului în 2018 faţă de 2017) a coincis cu perioada în care companiile stabileau nivelul de creştere a salariilor, iar unii angajatori au „profitat“ de acest prilej pentru a nu mai majora salariile angajaţilor.

Transferul contribuţiilor a „zdruncinat“ mediul de business la începutul acestui an, măsura fiind aspru criticată de companii.

„De obicei, companiile negociază şi decid majorările de salarii la final de an, astfel că cele două momente au coincis. Însă din ce am observat, o mare parte dintre companii au renunţat la creşterile de salarii uzuale invocând faptul că transferul contribuţiilor le majorează costurile sau cel puţin le-au amânat“, a explicat Mihaela Colesnic, product manager în cadrul Romanian Software, companie locală specia­lizată în furnizarea de soluţii software şi servicii pentru domeniul resurselor umane, care a dezvoltat platforma www.calculatorvenituri.ro.

Ea a mai spus că, probabil, îngrijorările companiilor referitoare la majorarea fondului de salarii cu 2% (după cum au anunţat unii angajatori) ca urmare a transferului de contribuţii iau în calcul şi excluderea posibilităţii de achiziţionare de produse şi servicii de la unităţi protejate şi majorarea contribuţiei la fondul de handicap, precum şi impactul creşterii costului salariaţilor din domeniul IT (care nu plătesc impozit pe venit).

„Totuşi, din calculele noastre efectuate pentru un salariat ce plăteşte impozit, costurile totale ale angajatorilor au scăzut puţin. Spre exemplu, la un salariu de 1.500 de euro net (6.500 de lei net), costul total al angajatorului în 2018 este de 11.361 de lei, cu 14 lei pe lună mai puţin decât în 2017, când costul total era de 11.375 de lei pe lună“, a mai spus Mihaela Colesnic.

În prezent, Romanian Software asigură automatizarea proceselor de salarizare şi resurse umane pentru aproximativ 500 de companii care au împreună peste 100.000 de angajaţi, din care aproximativ 25.000 de salariaţi sunt gestionaţi în totalitate (de la angajare până la încetarea contractului individual de muncă) de către departa­mentul dedicat de externalizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO