Eveniment

Rezultatele anchetei accidentului din Muntenegru nu indică deocamdată niciun vinovat

Victimele accidentului din Munte­negru au ajuns marţi seară în România, răniţii fiind repartizaţi către patru spitale din Capitală

Victimele accidentului din Munte­negru au ajuns marţi seară în România, răniţii fiind repartizaţi către patru spitale din Capitală

Autor: Andreea Neferu

26.06.2013, 21:12 322

Ministrul pentru turism Maria Grapini susţine, în continuare, nevino­văţia firmei de turism Mareea care a organi­zat circuitul în care a fost implicat duminică în Muntenegru un autocar cu turişti români şi afirmă că respon­sabilitatea aparţine în întregime companiei Gregory Tour, care a pus la dispoziţie mijlocul de transport. Parchetul nu a comunicat însă nicio măsură împotriva patronului companiei Ştefan Grigore care a fost audiat marţi de procurori ca, de altfel, şi patronul Mareea Travel Marius Usturoiu.

Ieri autorităţile au renunţat să facă prea multe declaraţii, deşi în continuare există semne de întrebare cu privire la ce a produs accidentul în urma căruia au decedat 18 persoane, iar alte 29 au fost rănite.

Singura care a făcut declaraţii presei a fost Maria Grapini care a reiterat faptul că agenţia de turism Mareea, care a organizat circuitul în care se aflau turiştii din Muntenegru, avea licenţă valabilă (Autoritatea de turism a arătat că avea licenţa expirată la un punct de lucru din Bucureşti). Totodată, Grapini a mai spus că potrivit contractului dintre agenţia de turism Mareea şi compania care deţinea autocarul Gregory Tour, aceasta din urmă va fi trasă la răs­pundere.

„Pe mine m-a înfiorat un pic punctul 4.1.7. (din contract – n.red.), care chiar prevedea ce se întâmplă în caz de accident, de rănire a pasagerilor sau de deces a acestora, care spune că răs­punde transportatorul dacă (acci­dentul – n.red.) este din vina lui sau dacă e din vina şoferului“, a spus Gra­pini, potrivit Mediafax.

Deocamdată însă nu este clar cine a condus autocarul, în contextul în care, deşi datele oficiale spun că la volanul autovehiculului se afla Gheorghe Ciobanu, angajat al Poliţiei Române, care a şi decedat de altfel în urma accidentului, autorităţile muntenegrene fac acum verificări pentru a stabili dacă autocarul nu a fost de fapt condus de celălalt şofer. Deşi majoritatea supra­vieţuitorilor susţin că la volan se afla Ciobanu, un alt pasager a afirmat că de fapt celălalt şofer, aflat în prezent într-un spital bucureştean, ar fi condus autocarul.

Tahograful electronic, un fel de „cutie neagră“ pentru accidentele ru­tiere, a fost găsit ieri, însă cauzele tragediei din Muntenegru nu au fost elucidate până la închiderea ediţiei.

Victimele accidentului din Munte­negru au ajuns marţi seară în România, răniţii fiind repartizaţi către patru spitale din Capitală, în timp ce persoanele decedate au fost preluate de rude după cinci ore în care s-a încercat identificarea acestora. După o mişcare impresionantă de forţe în Muntenegru, de la autorităţi până la simpli oameni care au donat sânge, şi în România peste 500 de persoane au mers la Centrul de Transfuzii din Bucureşti pentru a dona sânge.

În afară de turiştii români răniţi sau decedaţi în urma accidentului, victimă a fost şi un băiat muntenegrean, care revenindu-şi din şoc a povestit că autocarul a trecut peste el. „Totul s-a întâmplat în câteva secunde, nu ştiu cum, dar autocarul a trecut peste mine“, a povestit el, citat de Mediafax.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 27.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO