Eveniment

Retrospectivă 2021. Cele mai importante evenimente din Sănătate. Eşecul campaniei de vaccinare şi incendiile din spitale marchează al doilea an de pandemie

Retrospectivă 2021. Cele mai importante evenimente din...

Autor: Georgiana Mihalache

31.12.2021, 14:00 102

Cutremurul COVID-19 a continuat să aibă replici extrem de puternice şi în 2021, al doilea an de pandemie, pe care le-au resimţit mai ales pacienţii în sistemul public de sănătate. Pe fondul lipsei de încredere în autorităţi şi a zgomotului politic care a afectat Sănătatea, campaniei de vaccinare i-a lipsit credibilitatea, iar oamenii au refuzat să se imunizeze. Autorităţile nu au reuşit să gândească şi să implementeze restricţii pentru a limita răspândirea virusului, iar incendiile din spitalele publice vechi şi lipsite de specialişti din domeniul tehnic au completat imaginea Sănătăţii româneşti în 2021.

1.Anul incendiilor in spitale

Anul 2021 a început cu un incendiu într-un pavilion al Spitalului Matei Balş din Bucureşti, una dintre unităţile din prima linie în tratarea pacienţilor cu COVID-19. A fost doar unul dintre cele trei incendii majore care au zdruncinat sistemul sanitar românesc într-un singur an, alătudi de incendiul de la Piatra Neamţ şi de la Constanţa.

Secţiile de terapie intensivă, pline cu bolnavi cu COVID-19, în care s-au folosit cantităţi mari de oxigen, dar fără detectoare de fum sau instalaţii electrice care să susţină consumul, s-au transformat în capcane pentru pacienîii intubaţi. Dincolo de cele trei incendii mari în spitalele din Piatra Neamţ, Bucureşti şi Constanţa, în unităţile sanitare din ţară au mai izbucnit în ultimul an şi alte focuri care ar fi putut duce la tragedii. Autorităţile nu au implementat nicio măsură, deşi la nivel de imagine au bifat întâlniri, cum a fost cazul preşedintelui Iohannis.

2.Campania de vaccinare, un eşec

Deşi la debutul campaniei de vaccinare România avea printre cele mai mari rate de imunizare din Europa, acest lucru s-a dovedit a fi un „balon de săpun”, generat mai degrabă de lipsa vaccinurilor decât de un apetit pentru protejarea sănătăţii. Din luna aprilie nivelul de vaccinare a început să scadă, iar în prezent, la un an de la prima doză administrată România nu a reuşit să vaccineze nici măcar jumătate din populaţia ţării. Circa 5.000 de persoane pe zi se mai vaccinează în prezent, iar comunicarea privind beneficiile vaccinării lipseşte.

3.Scaunul de ministru al Sănătăţii, în continuare instabil

Conducerea ministerului Sănătăţii în 2021 a fost împărţită de nu mai puţin de trei miniştri – Vlad Voiculescu, Ioana Mihăilă şi Alexandru Rafila. Principalul motiv care a stat în spatele instabilităţii din fruntea celei mai importante autorităţi în timp de criză sanitară a fost factorul politic. Toţi actorii din sănătate, de la managerii spitalelor publice, la producătorii de medicamente, critică lipsa de stabilitate la ministerul Sănătăţii, consecinţele fiind simţite direct de pacienţi.

4.Consumul de medicamente a urmat valurile pandemiei

De la paracetamol, la vitaminele C şi D, pe lista de cumpărături de la farmacie a românilor s-au aflat inclusiv medicamente de prevenţie. Cifrele arată creşterea apetitului pentru paracetamol chiar şi cu 20% în primele opt luni din acest an, după ce şi în 2020 această substanţă activă a fost foarte căutată. Motivul? Includerea în protocolul simptomelor uşoare de Covid şi a acestor produse şi dorinţa pacienţilor de a preveni efectele unei posibile infecţii.

5.Investiţii noi dinspre mediul privat

Companiile private au început să anunţe şi investiţii proprii, de la zero, în clinici sau chiar spitale. De exemplu, MedLife a deschis o nouă clinică medicală în Sibiu în urma unei investiţii de 2,5 milioane de euro şi continuă lucrările la proiectul Medlife Medical Park din zona de nord a Capitalei.

Medicover investeşte 20 mil. euro într-un nou spital în Bucureşti, în zona Pipera, care va avea 150 de paturi şi are ca termen de finalizare anul 2022. De asemenea, operatorul a anunţat că în 2022 va avea patru centre de imagistică ame­najate în cadrul cen­tre­lor reţelei pri­vate din Bucu­reşti, Iaşi, Cons­tan­ţa şi Craiova, după ce a investit 5 mil. euro.

6.Schimbări de manageri

Doi manageri cu vechime în piaţa privată de sănătate, respectiv în retailul farma au ales cariere internaţionale. Astfel, Radu Gorduza Lupu, fostul director general al Medicover, al treilea jucător din piaţa de servicii medicale private, a plecat de la conducerea companiei după doar un an. El a ales o carieră internaţională în acelaşi domeniu medical. La conducerea Medicover a venit medicul Florinela Cîrstina.

De asemenea, Mihaela Ungureanu a plecat din funcţia de CEO al farmaciilor Dona (SIEPCOFAR), al patrulea jucător din retailul farmaceutic. Funcţia a fost preluată chiar de fondatorul companiei, medicul Eugen Banciu.

7.Tranzacţiile şi-au reluat cursul

După o perioadă de aşteptare în 2020, anul 2021 a venit cu mai multe anunţuri de tranzacţii din partea marilor jucători din piaţa privată a sănătăţii. Cei mai dinamici în privinţa achiziţiilor au fost primii jucători din piaţă, MedLife şi reţeaua Regina Maria anunţând noi companii care au intrat sub umbrela lor. Câteva exemple în acest sens sunt reţeaua medicala Regina Maria, care a preluat Columna Medical Center, MedLife, cu mai multe achiziţii mai ales în domeniul oncologiei în 2021, cea mai recentă fiind chiar la final de an, prin preluarea pachetului majoritar în proporţie de 76% al companiei Expert Med Centrul Medical Irina, cel mai mare jucător independent de pe piaţa serviciilor medicale private din Galaţi.

8.Farmaciile au intrat în programul de testare

Ministerul Sănătăţii a semnat la începutul lunii mai un ordin prin care farmaciile pot testa antigen în farma­cii, cu condiţia ca spaţiul să fie ame­najat, iar farmaciştii să participe la cursuri de instruire.  Din calculele ZF, sub 2% din totalul de farmacii oferă serviciu de testare rapidă pentru a depista COVID-19, iar o treime sunt în Bucureşti şi Prahova.

9.Contribuţia personală a fost reglementată

Două ordonanţe de urgenţă - cea prin care s-a reglementat contribuţia personală a pacientului în sistemul privat şi  cea prin care a fost plafonat numărul de paturi pe care operatorii privaţi îl pot contracta cu Casa de Asigurări pentru decontare sunt cele mai importante acte normative din sistemul privat din 2021. Aşteptată de operatorii privaţi din 2019, contribuţia personală a intrat în vigoare la 1 iulie. Legea prevede o contribuţie personală a pacientului care alege un spital privat pentru o intervenţie medicală peste suma decontată de Casa de Asigurări de Sănătate (CNAS) către spitalul respectiv, dacă acesta se află în contract cu Casa.

10. Tranzacţii timide în retailul farmaceutic

După ce pandemia a pus frână în 2020 achiziţiilor din retailul farma, iar cele mai mari reţele nu au mai anunţat extinderi cu zeci de unităţi prin preluarea lanţurilor regionale, şi anul 2021 a fost „sărac” în achiziţii. În toamnă, Sensiblu, a doua cea mai extinsă reţea de farmacii la nivel naţional, controlată de fondul ceh de investiţii Penta Investments, a obţinut acordul Consiliului Concurenţei pentru preluarea a 23 de farmacii Optifarm. Şi Farmaciile Myosotis din Galaţi, un jucător important în retailul farmaceutic, ocupând poziţia a şaptea după cifra de afaceri, dar şi după numărul de unităţi, a preluat anul acesta 21 de puncte de lucru dintr-o reţea regională - Hepites – cu prezenţă în judeţele Galaţi, Brăila şi Vrancea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO