Eveniment

Retailul a incetinit la o treime fata de anul trecut

05.07.2007, 19:51 15

Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul (retail) a crescut cu 9,8% in luna mai (fata de mai 2006) si cu 7,6% in primele cinci luni (fata de primele cinci luni din 2006), conform datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS).
In pofida unei cresteri de ritm a retailului in luna mai, vanzarile cu amanuntul raman sub ritmurile record inregistrate anul trecut. Spre comparatie, cresterea cifrei de afaceri din retail a fost de 24% pe intreg anul 2006, de trei ori mai mult decat in primele cinci luni ale acestui an. Incetinirea de anul acesta a retailului a fost cauzata in principal de vanzarile mai slabe de produse alimentare (plus 4,7%). Oricum, inclusiv produsele nealimentare au inregistrat ritmuri slabe de crestere a vanzarilor (plus 10,6%) fata de anul trecut.
Pierderea de viteza a retailului a adus incasari mai reduse din TVA in prima parte a acestui an. In acelasi timp, veniturile slabe colectate din TVA au contribuit negativ la cresterea economica din primul trimestru, de unde reiese ca incetinirea retailului este una dintre cauzele incetinirii economiei.
PIB a crescut in primul trimestru cu doar 6%, fata de 7,7% in trimestrul patru din 2006 si fata de 6,9% in primul trimestru din 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO