Eveniment

Restaurantele rămân deschise ca în vremurile bune în Coreea de Sud, în timp ce în România HoReCa a fost pusă la pământ

Sursa FOTO: Profimedia

Autor: Mădălina Bucur

19.08.2020, 11:35 364

În Coreea de Sud turiştii nu au acces în această perioadă, dar locuitorii trăiesc fără mari restricţii. Restaurantele, terasele şi barurile sunt deschise, iar oamenii trebuie să poarte mască până la intrare. Doar cluburile au fost închise momentan, scrie Mediafax.ro. 

Deşi sud coreenii nu trebuie să respecte nicio distanţare socială, până acum nu s-a înregistrat niciun focar în HoReCa, povesteşte Elena, româncă stabilită acolo. Cei din peninsulă au fost pe locul doi la infectări, la începutul pandemiei, dar acum îmbolnăvirile zilnice sunt în număr mic, aproximativ 100 de cazuri la o populaţie de 51 de milioane de oameni. 

Elena Groza mănâncă zilnic în oraş şi spune că măsurile din România sunt exagerate şi duc doar la pierderi economice. 

„O prostie mai mare nu mi-a fost dat să văd. Sunt restaurante tradiţionale coreene care fac grătar. Este foarte aglomerat, lumea stă spate în spate, masă lângă masă, fiecare cu prietenii lui, fiecare bea ce vrea. Sunt deschide non stop. Eu la două noaptea, dacă îmi e foame, mă duc şi mănânc, spune ea. 

„Ei nu se îmbrăţişează deloc, nu se manifestă nici în relaţie, ce să mai discutăm despre prieteni.”

Iată ce crede în legătură cu închiderea completă a restaurantelor în România: „Mi se pare o măsură nepotrivită. Statul nu mai poate beneficia de taxele pe care le lua de pe urma industriei ăsteia. Tu ai inchis hoteluri, baruri, restaurant, nu mai poţi să primeşti nimic de la horeca, inapoi la guvern. Sunt atâtea persoane care si-au pierdut jobul. Ai avut lock down 2 luni de zile, în care trebuia sa ieşi cu hârtie, eu cred ca era suficient ca lumea să iasă cu mască.”

„În atâtea luni de zile nu au fost închise restaurantele deloc, am mers la restaurant, zilnic, la prânz şi am ieşit cu prietenii la cină. Nu a fost niciun focar care să plece de la vreun restaurant. Restaurantele sunt relativ mici şi mesele foarte aglomerate. Nu există ideea şi noţiunea de spaţiu ca la noi”, mai povesteşte Elena.

În Coreea de Sud nu se păstrează distanţa la mese. „Nu există nicio distanţă, de cele mai multe ori mănânci cu străini la masă, stai la o distanţă de 5 cm. Trebuie doar să ai mască la intrare, atât. Ai dezinfectant pentru mâini şi mesele sunt curăţate.”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO