Eveniment

Respiratie artificiala pentru gazoductul Nabucco?

Respiratie artificiala pentru gazoductul Nabucco?

Varujan Vosganian, ministrul finantelor

07.02.2008, 19:41 11

Discutiile pentru realizarea gazoductului Nabucco, a carui realizare ar permite Romaniei sa se aprovizioneze cu gaze naturale si din alte state, nu numai din Rusia, si i-ar aduce venituri din taxele de tranzitare a teritoriului, dureaza de aproape sapte ani, iar amanarile fata de planul initial au ajuns la doi ani. Cei cinci membri ai proiectului, companii din Austria, Ungaria, Romania, Bulgaria si Turcia s-au intalnit marti la Viena pentru a coopta compania germana energetica RWE in cadrul proiectului.
Conducta va avea 3.300 de kilometri lungime si va tranzita Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Competitorul Nabucco, proiectul Soth Stream, este facut de gigantul italian Eni alaturi de Gazprom, dar ocoleste Romania, ruta fiind in rest asemanatoare cu cea a Nabucco.
Bulgaria si Ungaria au anuntat deja ca au capacitatea financiara pentru a sustine atat proiectul Nabucco, cat si South Stream, gazoduct facut mai mult la initiativa Rusiei. Mai mult, tarile implicate in Nabucco sustin ca nu este vorba de proiecte alternative, ci mai mult de proiecte complementare. Oficialii europeni spun ca Nabucco este cel mai avansat proiect, dar inca nu sunt stabiliti furnizorii care vor alimenta efectiv gazoductul si de care depind in mare masura finantarile de 5 mld. euro necesare.
Romania s-a declarat sustinatoare a companiei franceze Gaz de France pentru ca aceasta sa devina cel de-al saptelea partener al Nabucco. Presedintele Traian Basescu a declarat la finalul intalnirii pe care a avut-o la inceputul acestei saptamani cu omologul sau francez Nicolas Sarkozy ca a convenit cu acesta ca firma franceza de stat Gaz de France sa fie asociata proiectului Nabucco si sa primeasca sprijin din partea Romaniei in acest fel.
Pentru cooptarea unui nou membru este nevoie insa de votul tuturor statelor implicate, iar in aceasta situatie cel mai greu de obtinut ar fi votul Turciei. Oficialii de la Ankara sunt greu de convins mai ales dupa ce Franta a aprobat un act prin care condamna negarea genocidului comis de Turcia impotriva armenilor in Primul Razboi Mondial, iar actualul presedinte al Frantei s-a declarat un opozant al aderarii Turciei la UE.
"Decizia legata de cooptarea celui de-al saptelea partener va fi luata de toti cei sase membri impreuna", a fost raspunsul lui Saltuk Duzyol, reprezentantul BOTAS (Turcia), la intrebarea daca mai degraba ar prefera o asociere cu Gazprom in detrimentul uneia cu Gaz de France. In prezent, Nabucco numara sase membri dupa cooptarea RWE.
Semnarea documentului prin care cei cinci membri deja existenti - OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria) si BOTAS (Turcia) - a venit la scurt timp dupa ce Bulgaria si Serbia s-au inteles cu Rusia in ceea ce priveste proiectul South Stream.
"Bulgaria va avea destule resurse pentru a participa in ambele proiecte, dar trebuie sa admitem ca Sopthstream este inca o idee", a declarat Dimitar Gogov, reprezentantul Bulgargaz.
Totodata, Martin Bartenstein, ministrul austriac al economiei si muncii, a declarat ca Nabucco este in prezent cel mai avansat proiect in ceea ce priveste planificarea si acordurile dintre guverne.
Cu toate acestea, deocamdata, nu se stiu furnizorii, desi circa 70% din finantarea necesara acestui proiect depinde exclusiv de acest lucru.
Printre posibilele surse de alimentare se numara Egiptul, Azerbaidjanul, Kazahstanul, Turkmenistanul, Iranul si Rusia, care a declarat ca fara participarea ei proiectul Nabucco nu are nicio sansa.
"Petrom nu va fi furnizorul acestei conducte", a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, CEO-ul grupului petrolier austriac, actionarul majoritar al Petrom. Ministrul economiei si comertului Varujan Vosganian a precizat si el ca nici Romgaz nu se afla pe lista posibililor furnizori. "Cel mai probabil anul acesta vor fi alesi si furnizorii pentru conducta", a mai precizat Vosganian.
Primele discutii legate de Nabucco au demarat in 2002, la acea data estimandu-se ca proiectul va fi operational in 2011. Acum, reprezentantii celor sase tari membre spun ca in 2010 ar putea incepe constructia propriu-zisa, urmand ca proiectul sa devina operational in 2013.

Ministrul finantelor: Basescu da semnale contradictorii in relatia Romaniei cu Rusia
Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, spune ca Romania trebuie ca pana in 2011, data la care expira contractele de import de gaze natural cu Rusia, sa-si normalizeze relatia cu aceasta tara pentru ca exista riscul ca Romania sa plateasca in continuare contracte de import mai scumpe cu 10% comparativ cu alte state din cauza intermediarilor. Romania da semnale contradictorii, la cel mai inalt nivel, fata de Rusia", a spus Vosganian. Intrebat cine impiedica existenta unor relatii politice favorabile cu Rusia, el a raspuns: "Presedintele". Pana la inchiderea editiei Presedintia nu a comentat declaratiile ministrului. "Relatia cu Rusia este o tema neglijata de politicieni in special din cauza faptului ca dupa 1989 majoritatea s-a temut sa nu fie acuzata de anumite nostalgii", a mai spus Vosganian. Romania importa aproximativ 40% din gazul consumat pe piata interna din Rusia, dar nu direct, ci prin intermediul unor furnizori precum Imex Oil, Wintershall si Conef, toti cu actionariat rusesc. Potrivit ANRE, Romania importa gazele la 370 $/1.000 mc, iar jucatorii din domeniu spun ca pana la jumatatea anului pretul ar putea depasi 400 $/1.000 mc ca urmare a evolutiei barilului de petrol de pe pietele internationale.


56 mil. euro pentru fondul de gaze
Valoarea fondului de gaze destinat persoanelor cu venituri mici pentru a le ajuta la plata facturii la gazele naturale este de aproximativ 56 de milioane de euro (200 de milioane de lei), din care circa 30 de milioane de euro vor proveni de la Petrom, restul urmand sa fie completat de Romgaz, a declarat ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian. "Deocamdata, doar cei doi producatori de gaze naturale vor contribui la acest fond. Distribuitorii nu au nicio contributie. Sumele virate, care sunt in jurul a 200 de milioane de lei, sunt exclusiv pentru acest an. Deocamdata, nu am negociat si contributiile pentru anul viitor", a mai spus Vosganian. De la 1 februarie, gazele pentru consumatorii casnici s-au scumpit cu 8,5%, aceasta fiind cea mai mare majorare din ultimii doi ani. Cresterea a fost determinata in special de scumpirea pretului gazelor din import si de majorarea tarifelor de distributie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO