Eveniment

Replici in contradictoriu intre Seres si Basescu

11.01.2006, 20:07 29

Presedintele Traian Basescu ar putea fi incadrat la "tainuire" daca va prelungi acest "suspans" legat de grupurile de interese din jurul Ministerul Economiei si Comertului (MEC), a spus ieri ministrul de resort Codrut Seres, declaratie catalogata drept "caraghioasa" de seful statului.

"Sunt sigur ca domnul presedinte Traian Basescu are informatii la indemana si cred ca poate sa le puna la dispozitia opiniei publice care sunt aceste grupuri de interese, pentru ca, dupa aproximativ un an de prelungire a suspansului, daca nu le precizezi, s-ar putea sa fii incadrat la zona de tainuire, ceea ce este extrem de grav", a spus Seres.

Presedintele a reluat luni ideea grupurilor de interese din jurul MEC, amintind ca s-a pronuntat asupra acestui subiect in vara anului trecut, pentru ca in prezent sa se constate ca Romania plateste cel mai mare pret pentru gazele naturale.

"L-as ruga pe domnia sa sa ne precizeze care sunt grupurile de interese pentru ca anumiti binevoitori vor arata in permanenta cu degetul catre Seres, catre Voiculescu, din partidul caruia este Seres, si acesta ar fi grupul de interese care se invarte in jurul MEC", a precizat ministrul. El a reafirmat ideea ca ministerul pe care il conduce nu este titularul unui contract de import de gaze naturale, acestea fiind in sarcina unor firme private si de stat din Romania.

Astfel, ministrul considera ca daca ar exista suspiciuni, dovezile trebuie cautate in aceasta zona.

Modalitatea de stabilire a pretului la gazele de import depinde, in principal, de cotatiile internationale la pacura si motorina, dar si de reducerea care se acorda in functie de durata contractului si cantitatile achizitionate, a mai subliniat ministrul.

El a reafirmat ca valorile la care Romania importa gaze naturale din Rusia sunt apropiate de cele ale statelor din regiune, si a citat in acest sens o informare primita de la compania Distrigaz Sud, detinuta de grupul francez Gaz de France.

Replica presedintelui nu a intarziat sa apara.

"Ceva mai caraghios nu putea spune. Chiar nu ma intereseaza declaratia ministrului industriilor (economiei - n.r.). Sincer, nu mai cred nimic. Eu stiu un singur lucru: ca avem cel mai mare pret la gaze", a afirmat Basescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO