Eveniment

RePatriot: Diaspora este o ancoră strategică pentru dezvoltarea economică a României, are potenţialul de a crea un impact economic de zeci de miliarde de dolari pe termen lung

Marius Bostan, fondator, RePatriot:
Când vin vremurile acestea mai tulburi, România poate supravieţui mai uşor, poate să se dezvolte mai uşor doar printr-o deplină cooperare. (...) Noi facem un apel la unitate, să încercăm să ne unificăm leadershipul.

Marius Bostan, fondator, RePatriot: Când vin vremurile acestea mai tulburi, România poate supravieţui mai uşor, poate să se dezvolte mai uşor doar printr-o deplină cooperare. (...) Noi facem un apel la unitate, să încercăm să ne unificăm leadershipul.

Autor: Ramona Cornea

10.10.2023, 18:30 367

„Fără această ancoră strategică România nu-şi atinge potenţialul” ♦ „Această hemoragie numită diaspora e un mare necaz al României, dar, în acelaşi timp, o mare oportunitate“ ♦ „Diaspora joacă un rol esenţial în viitorul economic al României.”

Comunitatea românilor din afara graniţei joacă un rol important în dezvoltarea economică a României, iar impactul lor în economia locală poate ajunge la zeci de miliarde de dolari pe termen lung, cred membrii RePatriot, un program iniţiat de fundaţia Romanian Busines Leaders, care încurajează întoarcerea românilor în ţară pentru a practica antreprenoriatul.

„Diaspora este o ancoră strategică esenţială pentru următorii ani, iar fără această ancoră strategică România nu-şi atinge potenţialul. (...) Când vin vremurile acestea mai tulburi, România poate supravieţui mai uşor, poate să se dezvolte mai uşor doar printr-o deplină cooperare. Indiferent de opinii, care uneori pot fi diferite, noi facem un apel la unitate, să încercăm să ne unificăm leadershipul. Noi vom accelera cooperarea în întreaga lume şi o să încercăm să aducem cât mai multe resurse pentru a reuşi să facem România mai bună decât este”, a spus Marius Bostan, fondator al RePatriot, în cadrul unei conferinţe de presă.

Românii din diaspora, precum şi apartenenţa României la NATO şi la Uniunea Europeană au avut un rol major în evoluţia ţării din ultimii ani, crede el. 

„Dacă ne uităm pe cifrele economice ale României, o să observăm că după aderarea la NATO, România a avut de câştigat în  absolut toate domeniile. Dacă ne uităm acum peste graniţă, la  Ucraina sau Republica Moldova, vedem o mare diferenţă. Această diferenţă se datorează şi apartenenţei noastre la NATO şi la Uniunea Europeană. De asemenea, românii din diaspora au avut un rol important în acest parcurs al României şi meritul lor trebuie recunoscut. Câteodată nu a fost apreciat suficient sau a fost prea puţin apreciat”, a adăugat fondatorul RePatriot.

Dragoş Anastasiu, antreprenor şi coordonatorul proiectului RePatriot Turism, a vorbit şi el despre diaspora ca o oportunitate pentru România în perioada următoare.

„Această hemoragie numită diaspora e un mare necaz al României, dar în acelaşi timp o mare oportunitate. Noi, ca antreprenori, ne uităm la orice problemă ca la o viitoare oportunitate. Şi cred cu tărie că diaspora este cea mai mare comoară de care România dispune. Întrebarea este ce anume facem cu ea, cum anume o privim, dacă o privim aşa cum trebuie sau dacă o privim doar când avem nevoie de voturi”, a spus el în cadrul aceleiaşi conferinţe.

Mihai Lehene, preşedinte al Romanian United Fund (RUF), este şi el de părere că diaspora joacă un rol esenţial în viitorul economic al României şi spune că îşi doreşte să creeze un mediu favorabil în care antreprenorii aspiranţi şi companiile consacrate pot beneficia de reţeaua diasporei pentru mentorat, investiţii şi extinderea pe piaţă.

„Ne dorim foarte mult să începem să creăm un mijloc prin care să conectăm diaspora, să oferim acces românilor şi companiilor din România la resursele din diaspora, în ceea ce priveşte know-how-ul, expertiza, conexiunile pentru dezvoltarea firmelor. Cred că diaspora are potenţialul de a crea un impact major în economia României, vorbim de zeci de miliarde de dolari pe termen lung”, afirmă el.

Mihai Lehene, preşedinte al Romanian United Fund (RUF):

Cred că diaspora are potenţialul de a crea un impact major în economia României, vorbim de zeci de miliarde de dolari pe termen lung.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO