Eveniment

Repatrierea profiturilor urcă deficitul de cont curent cu 435 mil. euro în septembrie

Repatrierea profiturilor urcă deficitul de cont curent...

Autor: Ovidiu Tempea

12.11.2013, 20:50 276

Repatrierile în străinătate de profituri şi dividende au însumat aproape 860 milioane de euro în septembrie şi au influenţat negativ contul curent al balanţei de plăţi, adâncind deficitul cu 435 milioane euro, la 595 mil. euro, deşi deficitul comercial lunar a fost depăşit de surplusul din servicii.

Cu toate acestea, deficitul contului curent este de opt ori mai mic comparativ cu nivelul din primele nouă luni ale anului trecut, când se cifra la 4,8 mld. euro.

Scăderea reflectă în primul rând o bună performanţă a balanţei comerciale, al cărei sold negativ a scăzut de 13 ori, la 356 milioane euro, precum şi un excedent semnificativ al serviciilor, în creştere de trei ori, la 2,12 mld. euro. Defalcat, contribuţia cea mai mare continuă să o aibă transporturile, cu un excedent de 1,68 miliarde de euro. În termeni nominali, deficitul balanţei comerciale s-a redus cu 3,05 mld. euro şi surplusul pe balanţa serviciilor a urcat cu 1,5 mld. euro. Serviciile au adus doar în septembrie un surplus de 356 mil. euro. Deficitele de cont curent ridicate din ultimii 10 ani au fost determinate în cea mai mare măsură de deficitul comercial.

Pe primele opt luni din acest, deficitul contului curent al balanţei de plăţi s-a situat la 165 milioane euro.

De altfel, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat ieri că deficitul de cont curent se va limita în acest an la sub 1% din PIB, pentru ca anul viitor să urce spre 2% din PIB.

În luna septembrie, balanţa veniturilor a fost afectată puternic de ieşiri, la fel ca şi în anul precedent. Repatrierile în străinătate de profituri, dividende, câştiguri din dobânzi sau din muncă au însumat 860 de milioane euro, ceea ce a adâncit deficitul contului de venituri cu 756 milioane euro, la 2,72 mililarde euro.

Această evoluţie a fost influenţată şi de încasările din străinătate mai slabe pe aceste capitole în primele nouă luni, care s-au ridicat la 911 milioane euro, cu 139 mili­oane euro sub nivelul din perioada corespondentă a anului trecut

De asemenea, transferurile curente au avut un impact mai redus faţă de anul trecut, soldul pozitiv fiind de 2,48 mld.  euro, comparativ cu 2,55 mld. euro în septembrie 2012.

Investiţiile străine la nouă luni, minus 10%

Investiţiile străine directe atrase de România în primele nouă luni ale anului au totalizat 1,49 miliarde de euro, în scădere cu 9,9% faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat Banca Naţională a României (BNR). Participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 1,005 miliarde de euro, iar creditele intragrup

492 milioane euro, se arată într-un comunicat al BNR. Investiţiile străine directe nete au crescut anul trecut pentru prima dată de la începerea crizei, avansul fiind de 18,7%, la 2,138 miliarde euro, potrivit datelor definitive publicate de BNR şi INS, în condiţiile în care estimările iniţiale indicau o scădere cu 11% comparativ cu 2011.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO