Eveniment

Reluarea producţiei de vaccinuri la Cantacuzino va scădea costurile de prevenţie cu 70%

Foto Shuttterstock

Foto Shuttterstock

Autor: Ana Maria Petcana

03.12.2013, 20:22 735

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) spune că reluarea producţiei de vaccinuri antigripale la Institutul Cantacuzino înseamnă o scădere a costurilor de prevenţie cu circa 70%.

„Reluarea producţiei de vaccin antigripal în România nu înseamnă numai o şansă pentru sistemul sanitar de a preveni prin resurse interne răspândirea unei eventuale epidemii de gripă, dar şi o scădere a costurilor de prevenţie cu circa 70%, banii economisiţi astfel putând fi utilizaţi la alte priorităţi din sistemul sanitar. Reluarea producţiei pe celelalte fluxuri tehnologice din institut, modernizarea continuă şi găsirea unor parteneri puternici pentru export în regiune trebuie să reprezinte priorităţi pentru autorităţi“, se arată într-un comunicat al APMGR.

Instituţia arată că închiderea liniilor de fabricaţie în 2010 şi 2011 a vulnerabilizat sănătatea publică din România şi a redus competitivitatea industriei locale. Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie.

În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO