Eveniment

Reglementari pentru banci si Garda Financiara

02.06.2003, 00:00 21

Guvernul a aprobat in ultima sa sedinta doua proiecte de lege prin care se modifica legea bancara si se reglementeaza organizarea si functionarea Garzii Financiare.
Astfel, proiectul de modificare a legii bancare 58/1998, introduce noi prevederi referitoare la modul de desfasurare a activitatii de catre institutiile financiar-bancare. #leadend#Actul normativ prevede, printre altele, majorarea de la 5% la 10% a nivelului din capitalul social in baza caruia o persoana devine actionar semnificativ si modificarea de la 10% la 15% a limitei raportate la fondurile proprii ale bancii pe care aceasta o poate utiliza ca investitii in entitati nefinanciare.
Actionarii minoritari ai unei institutii bancare vor putea organiza o adunare generala pentru a lua decizii privind activitatea institutiei, in cazul in care nu au dreptul de vot suspendat.
Proiectul reglementeaza si regimul bancilor a caror autorizatie a fost retrasa, prin introducerea unor prevederi privind obligativitatea dizolvarii si lichidarii acestora si introduce prevederea potrivit careia actionarii bancii, inclusiv cei minoritari, care nu au dreptul de vot suspendat, pot tine o adunare generala pentru a lua orice decizii de competenta acesteia, cu majoritatea voturilor lor.
Potrivit celui de-al doilea proiect de lege, referitor la organizarea si functionarea Garzii Financiare, comisarii vor avea avea dreptul sa efectueze controale in spatiile in care se produc, depoziteaza sau comercializeaza bunuri care intra sub incidenta legilor fiscale si sa confiste marfurile fabricate, transportate sau comercializate ilegal.
Potrivit proiectului, Garda Financiara este un corp de control financiar-fiscal, inarmat, care poarta, de regula, uniforma, si efectueaza actiuni de verificare operative si inopinate pentru prevenirea si descoperirea actelor de sustragere, sub orice forma, a contribuabililor - persoane fizice sau juridice - de la obligatiile legale privind plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor varsaminte la bugetul general consolidat, precum si a actelor de evaziune si frauda fiscala.
Comisarii Garzii Financiare supravegheaza circulatia marfurilor pe drumurile publice, in porturi, aeroporturi si in complexele comerciale, verifica actele de evidenta contabila ale contribuabililor si au dreptul de a opri mijloacele de transport, in conditiile legii, pentru a verifica documentele fiscale de insotire a bunurilor transportate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO