Eveniment

Reducerea impozitului la legea dării în plată, doar pentru „cazuri sociale“

Reducerea impozitului la legea dării în plată, doar...

Autor: Iulian Anghel

30.05.2016, 00:06 498

Ministerul Finanţelor a admis să modifice prevederile Codului fiscal în privinţa impozitării tranzacţiilor în procesul dării în plată, dar va limita demersul doar la „cazurile sociale“.

În aceeaşi vreme, au început să apară primele cazuri concrete de după promulgarea legii, în afară de cele standard în care clienţii au chemat băncile în judecată. BCR şi-a notificat un client că este gata să-i stingă - în baza legii dării în plată - o datorie reziduală de peste 20.000 de euro rezul­tată în urma vânzării imobilului de către bancă.

Nicio bancă nu a anunţat până acum că ar fi întreprins vreun demers la Curtea Con­stituţională pentru con­sta­tarea ne­consti­tuţio­na­lităţii legii (în special în pri­vinţa principiului neretroac­ti­vităţii legilor), cum ameninţau înainte de adoptarea celui mai controversat act normativ al acestui an. Pentru ca o bancă să se poată adresa Curţii Constituţionale ea trebuie să aibă „calitate procesuală activă“, ceea ce înseamnă că poate face o sesizare privind neconstituţionalitatea legii doar în momentul în care este implicată într-un proces în punerea în aplicare a dării în plată.

După ce s-a opus public modificării Codului fiscal în aplicarea dării în plată, ministrul finanţelor Anca Dragu a anunţat la finele săptămânii trecute că guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă care să scutească „cazurile sociale“ de plata impozitului datorat de debitor în procesul tranzacţiei presupuse de transferul proprietăţii din posesia lui în cea a băncii. Scutirea nu va fi deci pentru toată lumea, ci se va aplica numai pentru cei care au o singură casă în care locuiesc.

Dragu a acuzat că legea dării în plată este incompletă, nepre­văzând ce costuri pre­supune trans­ferul de proprietate – un răspun acid la somaţia iniţiatorului legii, deputatul Daniel Zamfir, care-i ceruse să modifice Codul astfel încât cei care dau în plată să fie scutiţi de plata impo­zitului pe tran­zacţie. Nu-i acoperim ce cei care au făcut speculaţii imo­biliare, a punctat ministrul.

Ordonanţa va intra în discuţia guvernului în luna iulie.

Până atunci au început să apară cazuri concrete de dare în plată. Un avocat a anunţat pe Facebook că BCR, cea mai mare bancă din România după active, a acceptat să ajungă la o înţelegere cu unul dintre clienţii săi.

Potrivit avocatului, banca l-a anunţat pe debitor că renunţă la orice obligaţie după ce deja îi vânduse imobilul pentru neplata ratelor.

Pe de altă parte, compania poloneză de recuperare creanţe Kruk a anunţat că a decis să suspende acţiunile de colectare amiabilă pentru cazurile care întrunesc condiţiile de aplicare a legii dării în plată.

„Până în prezent, compania KRUK România a primit un număr foarte mic de notificări (câteva cazuri), dar a hotărât să suspende temporar acţiunile de colectare a cazurilor aflate în colectare amiabilă care întrunesc condiţiile de aplicare a legii dării în plată, fiind consecventă abordării sale orientată către client şi găsirii celei mai bune soluţii de rezolvare a situaţiei financiare a clienţilor“, a anunţat recuperatorul de creanţe.

De îndată ce cadrul procedural va fi clar definit, compania Kruk România îşi va adapta activităţile conform acestora, dovedind încă odată că este o companie decisă să acţioneze conform celor mai bune practici ale industriei de profil, respectând prevederile legislative în vigoare, au mai comentat reprezentanţii companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO