Eveniment

Recomandarile noastre sunt ignorate, spun investitorii straini

04.07.2005, 19:27 15

Consiliul Investitorilor Straini (CIS) apreciaza initiativa Guvernului de a amenda Codul muncii, dar este nemultumit de faptul ca noua forma a actului normativ nu a luat in calcul toate recomandarile propuse de reprezentantii investi-torilor straini.

"CIS apreciaza ca initiativa Guvernului de a amenda Codul muncii este un pas pozitiv. Totusi, unul din aspectele cele mai grave, si anume acela ca prevederile contractelor colective de munca se aplica nu numai partilor care le semneaza si participa la negocieri, ci tuturor angajatorilor, au fost accentuate", spune CIS.

Reprezentantii investitorilor stra-ini considera ca multe din probleme sunt acum transferate spre a fi rezolvate in cadrul negocierilor co-lective, care vor fi aplicabile tuturor angajatorilor, indiferent daca ei sunt prezenti sau nu la masa negocierilor.

"CIS considera ca actualul Cod al muncii, chiar de la intrarea in vigoare, a avut ca efect reducerea flexibilitatii pietei fortei de munca. (...) Anumite clauze sunt restrictive si nu sunt compatibile cu activitatea companiilor care opereaza intr-o economie de piata functionala. Realitatile unei competitii crescute vor deveni si mai acute dupa 2007 si Romania trebuie sa fie pregatita pentru aceasta provocare", se precizeaza in comunicat.

Reprezentantii oamenilor de afaceri straini din Romania au propus Guvernului sase recomandari de amendare a Codului muncii, dar noua forma a acestuia cuprinde partial propunerile CIS.

Astfel, recomandarea CIS de a li se permite angajatilor sa lucreze maximum 48 de ore pe saptamana ca medie intr-o perioada de un an nu este inclusa, in ciuda faptului ca exista o directiva europeana privind timpul de lucru care ar fi trebuit sa fie adoptata. Aceasta prevede media de 48 de ore pe saptamana cu luarea in considerare a unui interval de patru luni, si nu doar o luna cum este propus in actualul act normativ.

Cu privire la concedierea pentru motive de incompetenta profesionala, CIS a recomandat ca "ne-corespunderea profesionala" sa ia in calcul performanta si nu ca-lificarea profesionala, iar procedura sa nu fie aceeasi ca in cazul abaterii disciplinare. Modificarea Codului muncii cuprinde doar partea a doua a recomandarii.

De asemenea, actul normativ nu prevede ca negocierea compensatiei acordate angajatului pentru ca acesta sa nu lucreze la concurenta dupa incetarea contractului de munca sa fie lasata la latitudinea partilor, dupa cum a recomandat CIS.

"Referitor la recomandarile CIS privind rolul sindicatelor, nici una dintre recomandarile noastre nu a fost luata in considerare de ordo-nanta de urgenta", mai spun in-vestitorii straini.

CIS considera ca un Cod al muncii lipsit de flexibilitate va limita capacitatea companiilor de a angaja personal, ceea ce va conduce la un cerc vicios: mai putine locuri de munca ce vor duce la mai putine taxe platite catre stat, mai putini bani disponibili pentru consum, mai putine economii investite si, in final, la o crestere economica redusa.

Consiliul are 105 membri, investitori straini, a caror investitie cumulata in Romania depaseste suma de 11 miliarde de euro, repre-zentand aproximativ doua treimi din volumul total al investitiilor straine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO