Eveniment

Recomandările lui Cătălin PĂDURARU - VINARIUM - 19 martie 2021 – Paharul cu… visuri: Se apropie Concursul!

19.03.2021, 18:01 432

Pentru că am dat startul înscrierilor probelor la ediţia a XVIII-a a VINARIUM (IWCB), pentru că mai avem puţin de lucru la „Ocolul Pământului în 80 de vinuri”, pentru că – împreună cu colegul nostru cercetător dr. Cătălin Dumitrescu - am ajuns să putem utiliza prima instalaţie de neurofeedback în degustarea de vinuri, pentru că am început noul sezon al seriei Fraţi de Viţă (tvr2), pentru că am definitivat formatul de cerere de informaţii pentru noua ediţie a „Cramelor din România” (lb. engleză), pentru că la ora de seară când scriu aceste rânduri văd că... nu prea mai văd bine (de oboseală, atât!), pentru că am găsit un „ambasador” din Chile (de fapt, o ambasadoare) pentru concursul nostru, pentru că am reuşit să termin wish list-ul pentru aşteptatul program de finanţare „Digitalizarea”, pentru că, probabil, pentru jumătate din cererile mele (AI, VR, AR) va trebui să mai scriu încă nişte zeci de pagini lămuritor-justificative, pentru că afară plouă de varsă („da’... lasa-ne gazdă-n casă!”), pentru că mi-e dor de Vama Veche (ştiu, multora le pare ciudată legătura afectivă cu acel loc), pentru că nu am timp să încheg materiale scrise pentru cartea mea, Wine Bişnitz, pentru că, de fapt, îmi face plăcere să „vorbesc” cu Dvs., am ales trei vinuri bune spre încercare.

Să le degustăm.

 

1. LILIAC Winery – Rosé 2019

2. Crama SERVE – Cuvée Guy de Poix 2016

3. Velvet Winery, Sweet Cabaret - Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, Chardonnay 2018

 
 

1. LILIAC Winery – Rosé 2019

Ce-mi mai plac vinurile care-şi respectă originea şi care consolidează specificul zonei!

Vrei aciditate, gust plin, îmbrăcate de note suave de fruct la pârg? Ia un vin din Transilvania.

În cazul nostru, un rosé elegant, deschis la culoare, cu un miros de „podium” – cireşe, grapefruit roşu, flori de măceş, piersică. Miros care se înlănţuie (exact ca în reprezentarea schematică a ADN-ului) cu gustul de căpşună, coarne, pere roşii, nectarine şi două-trei „fire” de Piri-Piri şi o frunză de salvie.

L-am degustat în două seri consecutive cu piept de curcan (plus piure de mazăre, păstârnac, puţin chimen seminţe) şi cu somon sălbatic la grill, presărat cu ierburi mediteraneene plus – licenţa mea – condimente de „grătar american”.

Am isprăvit cu trei sticle de Liliac. În doi.

Probabil, un medic ar înclina îngrijorat din cap. Un bun “ life coach” ar spune: bucuria de a trăi înseamnă şi această experienţă plăcută.

Mulţumesc, Liliac!

Pe www.vindor.ro îl găsiţi aici.

 

2. Crama SERVE – Cuvée Guy de Poix 2016

Pe 13 martie ar fi fost ziua de naştere a fondatorului SERVE – Guy de Poix.

Saltul în calitate pe care l-a făcut vinul românesc i se datorează, în mare parte, lui şi oenologului Aurel Rotărescu.

Guy nu mai este printre noi. În schimb, tot ceea ce el a „setat”  ca valoare în palierul vinurilor premium rămâne un reper şi astăzi când, echipa lui, reuşeşte să ridice Feteasca Neagră la rangul de vin de circulaţie internaţională.

Roşu închis, „lacrimi” grele pe pahar (la robe).

Încărcătura olfactivă este un spectacol în sine: mure coapte, pâine făcută la vatră, cămara bunicii, prune puse la uscat (nedezhidratate complet), cigar box. Pentru a explica gustul mă folosesc de un imaginar melange de dulceaţă de cireşe amare, afine proaspete, cuişoare, dude negre, puţin sirop de arţar, piele, ciocolată neagră. Totul este rotund. Totul se-mbină armonios.

Au fost vreo 8.000 de sticle. Câte or mai fi în „circulaţie” şi cine vor fi „aleşii” pentru întâlnirea de gradul III cu acest vin „d’exception”?

Pe site-ul producătorului www.serve.ro îl găsiţi aici.

 

3. Velvet Winery, Sweet Cabaret - Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, Chardonnay 2018

Oenologul Liviu Grigorică (semnatar al multor vinururi curajoase si de succes din ţară) pune la un loc trei soiuri pentru a realiza un vin special, dulce.

Reuşeşte să extragă acest vin din zona “exclusiv desert”, propunând un vin versatil, in care fiecare soi are ceva de spus, multiplicând ocaziile de consum .

Fanii genului vor fi īncântaţi. Băutorii de vin sec nu au cum să nu admită că vinul stârneşte multă, multă plăcere. Structura Chardonnay-ului reuşeşte să poarte bine greutatatea de arome livrată de Muscat şi de Tămâioasă, într-o construcţie de tip pod hobanat. 

“Podul” leagă soiurile (cu pilonii la vedere), leagă categorii de iubitori ai vinului, stiluri de vinificaţie şi, prin eticheta sa (autor - George Moisescu), absolut dezinvoltă (şi provocatoare), generaţii... 

Păstrez în “descriptori” - dulceaţă de struguri albi, lămâie caramelizată, cireşe albe confiate, miere de salcâm şi nuga de casă. Habar n-am cum, toate scăldate într-un sirop de pere Williams. Dacă spun ceva şi de nişte piper alb ...mă mai citiţi?!

Pe www.vinmagazin.ro îl găsiţi aici.

 

 

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, sezonul al doilea al emisiunii „Fraţi de Viţă” de pe TVR2 a început! Sâmbăta de la 17:00 şi duminica, în reluare, de la 12:00. Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” pe TVRPlus.

 

Concursul Internaţional VINARIUM va avea loc în perioada 27-30 mai 2021. Noutăţi aici.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO