Eveniment

Recomandările lui Cătălin PĂDURARU - VINARIUM - 12 martie 2021 – Paharul cu… visuri: Quo vadis?

12.03.2021, 16:38 277

Dezorientaţi, căutăm ”paradisul” confecţionat din iluzorii proiecţii şi oftăm după ”paradisul pierdut” (în care, majoritatea dintre noi, nici n-am fost vreodată), trăind într-un prezent agitat, găunos. Decorul cotidian e un tablou în tonuri de gri cu stropi asimetrici şi dizgraţioşi de ciclamen, turcoaz, cu făşii de staniol lipit.

Minciuna e un drog livrat şi, în cele din urmă, acceptat şi voluntar adoptat cu speranţa întrezăririi -fie şi pentru o secundă- a (imaginii) locului pe care-l căutăm. Ne minţim.

Orice ”succes” este exhibat, arătat, musai de măsurat în panarama de like-uri şi followers. Semnul, iară nu însemnătatea este tot ceea ce contează astăzi.

Pentru poza pisicii mele de pe Facebook cu 100 de like-uri în plus faţă de like-urile pozei pisicii vecinului, iată fericirea acestui cart de veac. Ne-am (ne-au?) schimbat viaţa. Ea seamănă cu un automobil de lux luat la a `nşpea mână (4th hand...). Semnul afară (bine lustruit). Semnul aspiraţional. Semnul (auto!)poziţionării. La interior – pielea ”ecologică” crăpată şi acoperită cu pledul de la soacră; miros de odorizant ieftin de ”pădure de brad”, o încercare de a uita că aerul condiţionat nu funcţionează.

Administraţia este şi ea dezorientată, chiar dacă unii exponenţi par a fi extrem de ”orientaţi” (nu sunt). Furtul este tot o dovadă a derivei.

Golirea de conţinut, surogatul de putere (volatilitate şi nicio bază pentru a se înfăptui ceva folositor pentru societate) – mediul ”perfect” în care, de-a lungul deceniilor, au fost atraşi oameni slabi, fără viziune, fără coloană vertebrală. Singura lor ”abilitate” este aceea de a mima înţelegerea hăţişului legislativ (cum spuneam, unul care nu favorizează ”construirea”) şi de a rostogoli noile sintagme ale limbii de lemn.

Ce li se întâmplă (ce ni se întâmplă) de acceptă (de acceptăm) ca ”proiect de modernizare a infrastructurii sectorului de drum X şi îmbunătăţire urbanistică...”) să însemne, de fapt, banala (şi întârziata, de cele mai multe ori) astupare a unei gropi din faţa şcolii? Groapă care, atenţie, nu se poate astupa aşa... pur şi simplu. Oportunitatea, utilitatea, bugetul, licitaţia, proiectul, urmărirea, recepţia şi zeci de alte ”etape obligatorii”, ne fac să nu mai putem vorbi româneşte, să nu putem astupa groapa. Gropi multe şi din ce în ce mai mulţi care ”dau” în ele.

Dar, teoretic, suntem într-un plan de dezvoltare. La sfârşitul lui ne vom fi găsit fericirea.

Mi-aduc aminte de butada aceea cu satul pescăresc dintr-o insulă (grecească, să zicem) în care vin nişte magnaţi. Aceştia din urmă, uimiţi de ”potenţialul” zonei, încearcă să-i convingă pe pescari să vândă, să se asocieze, să construiască hoteluri, să le listeze la bursă, să se îmbogăţească. ”Pentru ce am face asta?” întreabă pescarii. ”După ce aţi face exit-ul peste 20 de ani, v-aţi lua o casă pe plajă şi v-aţi bucura de mare, de soare, de zile liniştite” ”...păi, asta facem şi acum” au răspuns pescarii.

Undeva, cândva, dragi prieteni, am scăpat busola pe jos. Am recuperat-o, ne uităm la ea dar... mai suntem siguri că funcţionează? Măcar din când în când să ne amintim că soarele ne arată aceleaşi puncte cardinale. Să încercăm să ne aducem aminte ce vrem cu adevărat. Drumul se va aşterne la picioarele noastre şi doar omenia şi gândurile bune ne vor ajuta să-l străbatem. Butaforia poate deveni şi ea un semn. Un foc lăsat în urmă. Să ştim unde să nu ne mai întoarcem.

Paharul cu visuri... Vorbind despre insule şi soare mi-am adus aminte de vinurile mari ale Greciei. Să le degustăm împreună! Liniştiţi.

 

1. Domaine PAPAGIANNAKOS, KALOGERI – Malagouzia 2020, Grecia

2. Domaine BIBLIA CHORA, KTIMA – Assirtiko & Sauvignon Blanc 2020, Grecia

3. APOSTOLOS THYMIOPOULOS, NAOUSSA alta – Xinomavro 2018, Grecia

 
 

1. Domaine PAPAGIANNAKOS, KALOGERI – Malagouzia 2020, Grecia

Nu ştiu greacă (nici veche, nici nouă), dar câteva zeci de cuvinte le rulez de plăcere atunci când sunt în Grecia. Sunt pasionat şi de etimologie. De fapt, sunt curios (cred că asta m-a şi ”ţinut” în formă pentru a degusta cel puţin 2000 de vinuri pe an!).

Kalogeri. M-am gândit la ”kalo” – bun. Dar -calogeri este... călugăr/călugăriţă.

Crama Papagiannakos este construită pe locul unei vechi mânăstiri, aproape de mare.

Vinul nostru pare să aibă, într-adevăr, o binecuvântare divină dar, în acelaşi timp, am aflat de la Vasilis Yoannou – importatorul din România, că succesul vinului este compus din terroirul special de lângă mare, de faptul că recolta este una limitată (1700kg la hectar!!!) şi că această cramă este una proiectată într-o manieră care ţine cont de noile standarde bioclimatice (fiind prima din Grecia realizată astfel).

Un vârtej de fructe exotice (mango, ananas, banană) şi mineralitate este ”rama” unei amintiri de pe un catamaran, lăsând în depărtare portul Pireu, navigând lin către insula Agios Georgios.

Nu vă puneţi răbdarea la încercare până vine sezonul cald. În aşteptarea serilor din micile restaurante greceşti, acolo unde peştele proaspăt şi fructele de mare abundă (cu arome şi texturi care te marchează pe viaţă), pregătiţi-vă acum un souvlaki şi lăsaţi YouTube-ul să vă facă un program muzical specific.

Vinul îl aveţi deja.

Pe site-ul importatorului Greka Terra www.newgreekwine.ro îl găsiţi aici.

 

2. Domaine BIBLIA CHORA, KTIMA – Assirtiko & Sauvignon Blanc 2020, Grecia

În afara aşa zişilor ”iubitori de vin” care beau doar un vin preferat toată viaţa, toţi cei care înţeleg că vinul este o experienţă iniţiatică, degustă vinurile bune din întreaga lume. Nu este vreun secret, cu atât mai puţin un păcat, se degustă în primul rând vinurile ”iconice”. Asta este Biblia Chora. Chiar dacă nu este 100% obţinut dintr-un soi grecesc (Assyrtiko fiind cupajat cu Sauvignon Blanc), vinul nostru este mereu într-un top 10 al vinurilor albe greceşti, cunoscut în toată lumea. (şi eu susţin că unele vinuri de Fetească Neagră ar merge asamblate cu vinuri roşii din soiuri internaţionale).

Vin din struguri crescuţi pe sol pietros, la sudul muntelui Pangeon, cu un climat influenţat de Marea Egee.

Şi la Concours Mondial du Vin (concurs care nu e tutelat de OIV) şi la VINARIUM (concurs OIV-VINOFED) a obţinut medalia de Aur.

Practic, este un vin al succesului. Nu se poate ”trece” peste el dacă pretinzi că-ţi place Grecia şi ştii câte ceva despre vinurile elene.

Citrice, cremene, lămâi coapte, grapefruit, sirop de flori de soc şi flori de salcâm.

Un postgust dominat de aloe şi coajă rasă de lime.

Memorabil. Axiomnimoneftos!

Pe www.newgreekwines.ro îl găsiţi aici.

 

3. APOSTOLOS THYMIOPOULOS, NAOUSSA alta – Xinomavro 2018, Grecia

Xinomavro – în traducere liberă (aproximativă) ”negru acrişor”.

Vinul nu e negru, ci un roşu tandru, iar ”acrişorul” este echivalentul celei mai bune rodii pe care aţi mâncat-o vreodată, la care se adaugă note fragile de fragi, înainte de un final dominat de o astringenţă plăcută, îmbietoare la carne pe grătar. Chiar dacă îmi vor sări mulţi în cap, împotriva tuturor regulilor voi încerca acest vin cu caracatiţă pe jar (atunci când voi avea ocazia să o găsesc proaspătă).

Vinul este provenit dintr-o plantaţie biodinamică, fără irigare. Ţinuta plăcută, fermecătoare chiar prin supleţe, vine din fermentarea cu drojdiile ”din dotare” (neselecţionate) şi din grija cu care strugurii culeşi manual sunt dezciorchinaţi înainte de începerea procesului de vinificare. Maceraţie de 18 zile şi fermentaţie malolactică (pentru ”îmblânzire). Nefiltrat.

Atenţie! Vinul nu se adresează celor care îşi doresc ”greutate”, intensitate în culoare, fruct supracopt, alcool la cote mari.

Vinul nostru ”vorbeşte” despre bucuria de a trăi... despre locul liniştit în care ai putea ajunge fără să pierzi o viaţă-ntreagă pentru asta...

Translate-ul de la Google îmi pune în greaca ”lui” ce gândesc. Kali kai apli zoi. Chiar dacă nu e într-o formă literară... den peirazei. Nu contează. Filele din calendar cad una câte una. Vara se apropie.

Pe www.newgreekwines.ro îl găsiţi aici.

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, vă fac o invitaţie: urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă” de pe TVR2. Sâmbăta de la 17:00 şi duminica, în reluare, de la 12:00. Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” pe TVRPlus.

 

Lista vinurilor medaliate la VINARIUM 2020 o găsiţi aici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO