Eveniment

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei: Lipsa ajutorului financiar internaţional pentru refugiaţi a fost principalul motiv pentru care Ankara a declanşat operaţiunea din nord-estul Siriei

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei: Lipsa...

Autor: Andrei Vacaru, Mediafax

17.12.2019, 18:22 211

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat marţi că lipsa ajutorului financiar internaţional pentru ca ţara sa să poată găzdui milioanele de refugiaţi de pe teritoriu său a fost principalul motiv pentru care Ankara a declanşat operaţiunea din nord-estul Siriei, informează France 24.

În pofida criticilor comunităţii internaţionale, forţele turce au lansat în octombrie o operaţiune militară de amploare în nord-estul Siriei pentru a crea o aşa-zisă zonă de securitate în respectiva regiune. Ankara susţine că zona respectivă nu era suficient de sigură pentru relocarea migranţilor sirieni, însă criticii operaţiunii susţin că ofensiva este îndreptată împotriva kurzilor din Siria.

„Nimeni nu a părut să fie dispus să ne ajute”, a declarat Erdogan în cadrul Forumului Global privind Refugiaţii, organizat de ONU la Geneva.

„În condiţiile în care nu am primit sprijinul de care aveam nevoie din partea comunităţii internaţionale, a trebuit să ne ocupăm noi înşine de această problemă. Vrem ca acea regiune să rămână sigură. Vrem să curăţăm acel teritoriu de prezenţa teroriştilor pentru totdeauna (...) şi să le permitem refugiaţilor să se întoarcă în ţara natală în pace şi demnitate”, a adăugat el.

Erdogan a mai spus că refugiaţii sirieni se întorc în Siria în mod voluntar. Liderul turc a ţinut să sublinieze în timpul discursului că ţara sa găzduieşte aproximativ cinci milioane de refugiaţi, dintre care 3,7 milioane sunt sirieni şi că Turcia a cheltuit aproximativ patru miliarde de dolari pentru găzduirea acestora.

În acelaşi timp, el a spus că naţiunile dezvoltate au acceptat un număr mic din milioanele de persoane care au fost nevoite să plece din ţările lor şi că nu au reuşit să ofere Turciei sprijinul financiar promis pentru găzduirea refugiaţilor. „Când am cerut sprijin, nu l-am primit”, a declarat Erdogan.

În cadrul discursului, el a criticat statele europene şi a declarat că acestea folosesc „metode ruşinoase” pentru a împiedica sosirea refugiaţilor pe teritoriile lor, cum ar fi ridicarea de garduri la graniţe. Acesta a adăugat că problema refugiaţilor poate fi rezolvată doar dacă ţările lumii fac un efort comun în acest sens.

În prezent, aproximativ 71 de milioane de persoane au fost nevoite să îşi părăsească domiciliile din diverse cauze, potrivit datelor Agenţiei ONU pentru Refugiaţi. Dintre acestea, aproximativ 25 de milioane de persoane au statut de refugiat în alte ţări decât cele de origine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO