Eveniment

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei: Comunitatea internaţională nu ar trebui să repete în cazul războiului civil din Libia greşelile făcute în timpul conflictului din Siria

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei: Comunitatea...

Autor: Andrei Vacaru, Mediafax

24.01.2020, 17:30 155

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri, în cadrul unei întâlniri cu cancelarul german, Angela Merkel, că statele lumii nu ar trebui să repete în cazul războiului civil din Libia greşelile făcute în timpul conflictului din Siria, potrivit DPA.

De asemenea, Erdogan i-a mulţumit Angelei Merkel pentru organizarea unei conferinţe de pace pe tema conflictului din Libia şi a avertizat că succesul planului stabilit recent la Berlin depinde de modul în care acesta va fi implementat.

Erdogan a făcut referire şi la generalul libian Khalifa Haftar, pe care l-a descris ca fiind „un pucist”. El a spus despre Haftar că atacurile lansate de acesta la Tripoli arată că nu îşi doreşte, de fapt, pace în Libia.

Liderul de la Ankara a adăugat că apelul la încetarea focului pe care l-a făcut împreună cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a pregătit terenul pentru conferinţa de la Berlin, iar planul convenit în capitala Germaniei este un „pas important” pentru stabilitatea Libiei. El a mai spus că o soluţie rapidă pentru situaţia din Libia este esenţială, pentru ca grupări precum Stat Islamic sau al-Qaida să nu câştige teren în această ţară.

Turcia sprijină Guvernul recunoscut internaţional al Libiei (GNA), iar în noiembrie a semnat un acord de cooperare militară şi unul privind delimitarea frontierei maritime cu Guvernul premierului Fayez al-Serraj. Rusia, însă, sprijină forţele generalului Haftar, Armata Naţională Libiană (LNA).

„Incidentele din Siria, Yemen, Irak şi Libia au arătat încă o dată soarta comună a regiunii în care trăim”, a declarat Erdogan, care a adăugat că „atmosfera de haos din Libia va avea un impact asupra întregului bazin al Mediteranei dacă situaţia nu se va calma cât mai curând posibil”.

„Conflictul care are loc în Siria în ultimii nouă ani nu a afectat doar ţările învecinate Siriei, cum suntem noi, ci întreaga Europă, în special Germania”, a adăugat Erdogan.

Tensiunile dintre Turcia şi Uniunea Europeană au crescut în octombrie, după ce Ankara a lansat o operaţiune în nord-estul Siriei.

Acordul semnat în 2016 între Turcia, care găzduieşte 3,6 milioane de refugiaţi sirieni şi Uniunea Europeană pentru limitarea numărului de sirieni care ajung în Europa este sub semnul întrebării în ultima perioadă. Erdogan s-a plâns în repetate rânduri că ţara sa nu primeşte finanţarea promisă de Bruxelles pentru a putea face faţă numărului mare de refugiaţi şi a ameninţat că va „deschide porţile” pentru refugiaţii care vor să ajungă în Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO