Eveniment

Recep Erdogan, preşedintele Turciei ameninţă că va permite "sutelor de mii de refugiaţi" din Turcia să ajungă în Uniunea Europeană

Recep Erdogan, preşedintele Turciei ameninţă că va...

Autor: Mircea Olteanu, Mediafax

24.10.2019, 19:20 653

Preşedintele turc Recep Erdogan a ameninţat ţările europene că va permite "sutelor de mii de refugiaţi" să părăsească Turcia, după ce UE a condamnat ofensiva Ankarei împotriva kurzilor sirieni, informează site-ul agenţiei de ştiri Tass.

"Când spun că voi deschide porţile, ei (UE, n.red.) sunt pur şi simplu indignaţi. Nu vă îngrijoraţi, timpul va veni şi vom deschide aceste porţi. Vă vom lăsa să gestionaţi sute de mii" de refugiaţi, a afirmat liderul de la Ankara.

Turcia a primit o serie de concesii din partea UE, printre care un ajutor financiar consistent, liberalizarea regimului vizelor pentru cetăţeni turci, în schimbul prevenirii imigrării refugiaţilor sirieni spre Europa.

Turcia a lansat pe 9 octombrie o ofensivă în nord-estul Siriei, vizând grupul insurgent kurd Unităţile Populare de Protecţie (YPG), pe care îl consideră organizaţie teroristă.

Operaţiunea militară a fost suspendată joi, după critici dure ale Statelor Unite şi Uniunii Europene.

Turcia vrea crearea unei zone de securitate de-a lungul frontierei Siriei cu Turcia, pe partea siriană. Administraţia de la Ankara a cerut retragerea din această zonă a grupurilor insurgente kurde.

Administraţia de la Ankara a acceptat recent un armistiţiu permanent în Siria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO