Eveniment

Recensământ 2011. INS insistă că datele furnizate la recensământ nu vor fi date organelor fiscale şi că totul este confidenţial

Recensământ 2011. INS insistă că datele furnizate la recensământ nu vor fi date organelor fiscale şi că totul este confidenţial

Gheorghe Vaida (stg.), director general IT în cadrul INS, profesorul Vergil Voineagu, şeful INS, Silvia PisicÂ, director Direcţia Statisticii Pieţei Muncii, INS, şi Daniel VÅrdal (dr.), expert în cadrul instituţiei, au răspuns întrebărilor cititorilor ZF

Autor: Iulian Anghel, Adelina Mihai

21.10.2011, 00:09 3154

O echipă a Institutului Naţional de Statistică condusă de şeful instituţiei Vergil Voineagu a răspuns pe video întrebărilor cititorilor ZF legate de recensă­mânt 2011 care a început ieri şi care reprezintă cea mai amplă cercetare statistică din istoria de 150 de ani a INS.

Un lucru trebuie spus clar, susţin reprezentanţii INS: datele culese în timpul recensământului nu vor fi oferite altor instituţii, organelor fiscale sau de justiţie, de pildă, şi nici nu urmăresc să cuantifice "averea" vreunei persoane pentru că dacă ţi se cer date despre locuinţă, ţi se cer doar despre locuinţa (proprietate sau închiriată) în care stai şi atât, nu şi despre celelalte şapte-zece pe care le-ai putea avea.

Nu se pune nicio întrebare legată de bani, nu se solicită informaţii legate de chirii, nimeni nu trebuie să aibă temerea că ar putea să-şi piardă moştenirea sau cetăţenia, arată Silvia Pisică, director al Direcţiei Statisticii Pieţei Muncii. În schimb, vom avea informaţii foarte preţioase. De pildă, acum nu ştim exact câţi români sunt în afara graniţelor, dar vom afla în urma acestui recensământ. Din această perspectivă, rezultatul lui ar putea reconfigura politicile publice ale administraţiei şi politica companiilor, spune Vergil Voineagu.

Nu în ultimul rând, datele vor fi esenţiale pentru investitori şi mediul de afaceri pentru că, înainte de a-ţi face un plan de afaceri ai nevoie de informaţii cât mai apropiate de realitate, arată el.

Recensământul se organizează anul acesta în toate ţările Uniunii Europene. De nu se poate răspunde şi on-line?

"Nu suntem pregătiţi. Chiar dacă copiii folosesc smartphone-uri şi tablete, infra­structura noastră nu este pregătită pentru un asemenea proces online", admite Gheorghe Vaida, director general IT în cadrul INS.

Referendumul a debutat ieri şi odată cu el şi primele nelămuriri sau nemulţumiri din partea populaţiei. "A durat jumătate de oră pentru că nu am avut copii în întreţinere. Nu mi s-au părut personale întrebările, dar am fost deranjată de faptul că mi-a cerut CNP-ul. Recenzorul venise şi cu o zi înainte să mă anunţe că astăzi voi completa formularele", spune Mihaela D., 61 de ani, din judeţul Prahova. INS a deschis un call-center pentru persoanele care au nelămuriri. Potrivit lui Daniel Vârdal, expert în cadrul INS, cele mai multe întrebări care au venit ieri sunt legate de identificarea şi legitimitatea recenzorilor.

Este legal să se ceară CNP-ul la recensământ? opoziţia zice că nu, Eurostat nu ştie

Eurostat, comisia de statistică a UE, a răspuns solicitării ZF privind legalitatea realizării recensământului 2011 pe baza folosirii CNP, având în vedere că PSD a cerut populaţiei să nu-şi divulge CNP-urile, pentru că acestea ar putea fi folosite pentru realizarea unei baze de date pentru fraudarea alegerilor. "Legislaţia recensământurilor realizate în Uniunea Europeană permite statelor membre să organizeze recensământul după propriile reguli. Eurostat nu dispune de informaţii detaliate pentru fiecare ţară privind organizarea recensământurilor", a spus Louise Corselli-Nordblad, reprezentantul biroului de presă al Eurostat. Vergil Voineagu, şeful INS, spune că furnizarea CNP este necesară pentru a şti data şi locul naşterii recenzatului, iar datele sunt prelucrate strict statistic: "Noi doar agregăm datele pentru a furniza statistici. Identitatea se pierde în acest proces."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO