Eveniment

Realitatea din spatele zonelor rurale: Doar 8 din 100 de elevi de la ţară termină o facultate. O organizaţie vrea să schimbe situaţia

Realitatea din spatele zonelor rurale: Doar 8 din 100 de...

Autor: Petru Mazilu

01.10.2020, 12:06 227

Statisticile realizate în România arată că doar 8 din 100 de elevi din mediul rural termină o facultate. Membrii unei organizaţii vor să schimbe situaţia şi au demarat un program care are deja rezultate: 70% dintre liceenii participanţi au fost admişi la facultate anul acesta.

Statisticile oficiale arată că doar 7,8% din populaţia în vârstă de 30 – 34 de ani care locuieşte în mediul rural are studii superioare. Cu totul altfel stau însă lucrurile în cazul programul „Vreau în clasa a 9-a”, susţinut de World Vision România: 70% dintre liceenii din mediul rural parte din program au fost admişi la facultate anul acesta.

După sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, rata de promovare a liceeniilor din program a crescut la 94.61 %, iar aproape două treimi dintre aceştia au obţinut note peste 8.00, cea mai mare notă fiind de 10 pe linie. În cadrul programului Vreau în clasa a 9-a al Fundaţiei World Vision România au fost înscrişi în acest an şcolar peste 700 elevi de liceu, dintre care 147 au dat examenul de Bacalaureat.

Peste 70% dintre liceenii care au luat examenul de Bacalaureat au fost admişi la o formă de învăţământ superior, iar facultăţile la care au fost admişi acoperă o paletă foarte largă: de la Medicină, la Chimie, Psihologie, Politehnică, Informatică, Geografie, Finanţe, Inginerie şi Management în Agricultură, Litere şi Sociologie.

„În 5 octombrie sărbătorim Ziua Mondială a Educaţiei. Întreaga lună octombrie vom pune pe agenda tuturor şi mai mult subiecte privind educaţia de calitate pentru toţi copiii prin evenimente, campanii şi propuneri reale pentru probleme vechi. Noi, la World Vision, sărbătorim şi acţionăm în fiecare zi pentru acces la educaţie de calitate. Însă nu putem vorbi cu adevărat despre egalitate de şanse, despre acces echitabil la educaţie, până când nu vom implementa soluţii concrete pentru toţi copiii de la sat. Programul nostru arată clar că o investiţie de substanţă în aceşti copii le schimbă în mod real viitorul“, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Numărul absolvenţilor din învăţământul universitar din România se plasează mult sub media europeană în ceea ce priveşte ponderea persoanelor cu studii superioare din totalul populaţiei. În 2017 media din România era de 26 %, iar în UE era de 40 %.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO