Eveniment

Reactorul 1 de la Cernavodă va fi repornit, sâmbătă, după finalizarea lucrărilor planificate

Reactorul 1 de la Cernavodă va fi repornit, sâmbătă,...

Autor: Mediafax

24.06.2016, 18:58 235

SN Nuclearelectrica SA (SNN) a anunţat, vineri, finalizarea lucrărilor planificate la Unitatea 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă, sincronizarea acesteia la Sistemul Energetic Naţional urmând să se realizeze sâmbătă seara.

Unitatea 1 a intrat în oprire planificată în data de 6 mai în vederea efectuării lucrărilor de mentenanţă planificate, realizate o dată la doi ani pentru fiecare unitate. În perioada opririi planificate s-au efectuat lucrări de întreţinere preventivă şi corectivă, inspecţii obligatorii, testări obligatorii, conform cerinţelor Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, ce se pot efectua numai cu centrala oprită, implementare de modificări de proiect pe anumite sisteme, echipamente ori componente.

"Opririle planificate sunt considerate proiecte ale companiei, iniţiate cu aproximativ 24 de luni anterior datei planificate, având o echipă de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane şi bugetare corespunzătoare”, se arăta într-un comunicat al SNN.

Oprirea planificată a reactorului 1 de la CNE Cernavodă din acest an a avut o durată de 51 de zile, faţă de durata normală a opririlor planificate, de aproximativ 30 de zile.

"Durata extinsă a opririi planificate a Unităţii 1 a implicat realizarea unor lucrări suplimentare de întreţinere a generatorului de aburi. Acesta este un demers standard, implementat de centralele de tip CANDU 6 la nivel global, o singură dată pe toată durata iniţiala de viaţă de 30 de ani a unei unităţi nucleare, în funcţie de analiza datelor tehnice”, se mai arăta în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor SNN, analizele aferente prelungirii opririi planificate "au evidenţiat avantaje de natură economică şi tehnică materializate prin îmbunătăţirea eficienţei ciclului termic”, care au ca rezultat creşterea producţiei cu circa 1,5 - 2 la sută faţă de nivelul prognozat în lipsa efectuării acestei lucrări.

Toate obiectivele opririi planificate au fost realizate în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO