Eveniment

Reacţii la decizia de majorare a salariilor bugetarilor: Salariile pot aduce mai mult consum, dar să nu apară majorări de taxe

Dumitru Miron profesor la Facultatea de Relaţii Economice Internaţională din cadrul Academiei de Studii Economice: Eu sunt adeptul reducerii CAS, pentru că este o măsură care se adresează unui segment mult mai mare al populaţiei active. Am rezerve mari în ceea ce priveşte impactul în consum al majorării salariilor bugetare, pentru că bugetarii sunt cei îndatoraţi la bănci, la vecini, la prieteni, adică cei care au deja goluri de umplut din surplusul de venit.

Oamenii de business

Autor: Iulian Anghel, Adelina Mihai

14.03.2012, 00:07 917

Va creşte automat consumul odată cu majorarea salariilor bugetarilor? Da, dacă ascultăm tabăra guvernamentală. Nu este obligatoriu, pentru că oamenii ar putea fi tentaţi să economisească şi nu să consume, spun economiştii şi oamenii din business.

Vorbim de creşteri salariale, dar nu şi de productivitate

Oamenii din mediul de business - care ar trebui să simtă direct beneficiile măsurilor guvernamentale - îşi pun şi nu prea mari speranţe în noua filosofie îmbrăţişată de administraţie. Pentru că, spun unii dintre ei, o parte a consumului anticipat ar putea merge spre bunuri din import.

"Personal, cred că pe fondul unor nevoi reprimate timp de 2-3 ani, precum şi pe fondul unei mici creşteri a încrederii generale, în mod real această creştere anunţată a salariilor bugetarilor va merge probabil integral în consum. Asta nu poate fi un lucru rău, problema este când merge la un consum predominant din import (multe din alimente, haine, electrocasnice, maşini, telefoane, materiale de construcţii, inputuri agricole, mobilă, jucării, scule, echipamente vin din import)", spune Cristian Cornea, directorul general al fabricii de cutii metalice Can Pack, cu afaceri de 70 milioane de euro.

Pe de altă parte, Cornea precizează că se vorbeşte tot timpul despre creşteri/reduceri de salarii la bugetari, dar despre performanţă nu vorbeşte nimeni. "A mări pur şi simplu salariile tuturor bugetarilor cu un procent identic nu găsesc că este în favoarea performanţei, dar poate că nu sunt eu bine informat şi se creează şi sisteme de motivare în paralel."

Sorin Gavrilă, antreprenorul din Bacău care controlează împreună cu Cristinel Lungu compania Simba Invest, unul dintre cei mai mari distribuitori de bunuri de larg consum de pe piaţa locală, apreciază că majorarea salariilor bugetarilor va avea ca efect imediat o creştere a consumului.

"Cred că nişte bani injectaţi în salarii, mai ales la acest segment de vârstă, se va reflecta în creşterea consumului, pentru că bugetarii nu vor avea tendinţa de acumulare, ci de cheltuire sau de satisfacere a consumului de produse şi servicii de care s-au lipsit în toată această perioadă", a spus Gavrilă, aflat la conducerea unui business care a intermediat vânzări de 230 de milioane de euro în 2010.

Pe de altă parte, Mihai Matyas, directorul general al La Fântâna, cel mai mare îmbuteliator local de apă în watercoolere (sisteme de răcire-încălzire), nu crede că toţi banii alocaţi de stat majorării salariilor se vor duce în consum, pentru că perioada de criză a schimbat comportamentul consumatorului. "În mod normal, o creştere a salariilor ar trebui să se reflecte într-o creştere a consumului, lucru care este benefic pentru economie. Însă este posibil ca o parte din această creştere să se reflecte şi într-o creştere a economisirii sau să fie folosită pentru plata datoriilor, pentru că oamenii au un comportament de consum diferit în criză faţă de cel din perioada de boom economic", a spus Matyas.

Şi profesorul Dumitru Miron de la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice, spune că se îndoieşte de faptul că salariile mai mari ale bugetarilor vor duce la creşterea consumului intern. "Eu sunt adeptul reducerii CAS, pentru că este o măsură care se adresează unui segment mult mai mare al populaţiei active. Am rezerve mari în ceea ce priveşte impactul în consum al majorării salariilor bugetare, pentru că bugetarii sunt cei îndatoraţi la bănci, la vecini, la prieteni, adică cei care au deja goluri de umplut din surplusul de venit", a spus profesorul Miron.

Pentru impulsionarea consumului este nevoie şi de crearea de locuri de muncă

În condiţiile în care cererea de pe piaţa externă este problematică din cauza incertitudinilor din zona euro, cererea internă devine un factor important pentru economie, opinează Gilda Lazăr, director corporate affairs & communications în cadrul producătorului de ţigarete JTI România.

"Majorarea salariilor nu este însă singurul element care ar putea avea drept consecinţă creşterea consumului intern. Dacă vă amintiţi, la finalul anului 2008, când devenise clar că se va instala şi la noi recesiunea (şi nu criza), apetitul pentru risc şi, implicit, pentru cheltuieli a scăzut. Iar aici vorbim şi de persoane fizice, şi de companii. Pentru o impulsionare a consumului intern, care să se reflecte şi într-un avans al economiei, este nevoie şi de crearea de noi locuri de muncă, de investiţii, ceea ce ar duce automat şi la creşterea încrederii pe pieţele financiare şi pe plan intern."

Lazăr mai precizează şi faptul că o creştere salarială trebuie însoţită şi de o creştere a productivităţii, ca să poată avea efecte pe termen lung în economie. În caz contrar, se poate transforma în inflaţie, ducând la creşterea deficitului de cont curent.

"Mi-aş dori ca această creştere salarială într-un an electoral să nu fie contrabalansată de creşteri de taxe sau alte măsuri care să compenseze banii alocaţi pentru fondul de salarii. Să nu uităm că, la momentul tăierii salariilor bugetarilor, a crescut şi TVA cu 5%, ceea ce a fost şi este de natură să afecteze şi consumul, şi pe toată lumea: bugetari, nebugetari, companii. De asemenea, contribuţiile sociale, care ba au scăzut, ba au crescut, perturbă serios şi planurile de investiţii ale companiilor, şi consumul", a mai explicat Gilda Lazăr.

Dana Cortina, director general al Porsche Inter Auto, divizia de retail a Porsche Holding pe piaţa locală, observă, examinează posibilul impact a majorării salariilor asupra pieţei auto: "Evoluţia pieţei auto este în strânsă legătură cu veniturile disponibile ale familiilor şi de aceea am putea spune că orice creştere salarială ar putea să o influenţeze în bine. În acest caz particular, nu m-aş grăbi să trag concluzii prea optimiste. În primul rând, creşterea salarială poate fi alocată, mai ales într-o primă instanţă, reluării unor alte cheltuieli mai stringente, la care bugetarii au fost obligaţi să renunţe în perioada în care veniturile le-au fost reduse. În al doilea rând, valoarea majorării este semnificativă în decizia de a achiziţiona o maşină în cazul salariilor mari, nu neapărat în cazul celor medii şi mici. Decizia de a achiziţiona un autoturism este una care implică un angajament de plată pe termen lung - pentru a aloca banii în direcţia unei maşini noi şi pentru a o întreţine cum trebuie, oamenii au nevoie de confort financiar şi de o perspectivă financiară optimistă. Pentru toate acestea cred că vom mai avea de aşteptat".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO