Eveniment

Reacţii dure după desecretizarea protocolului SRI-PG. Judecătorul Dana Gîrbovan: Gravitatea e cutremurătoare

Reacţii dure după desecretizarea protocolului SRI-PG....

Autor: Firuta Flutur, Mediafax

30.03.2018, 17:45 609

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat, vineri, pe Facebook, că apreciează desecretizarea protocolului din 2009 dintre SRI şi Parchetul General, menţionând că va aprecia însă şi continuarea desecretizărilor.

"Apreciem desecretizarea Protocolului SRI - Parchetul General - adevărul trebuie să iasă la suprafaţă ! Vom aprecia continuarea procesului de desecretizare !", a scris, vineri, Tudorel Toader, pe Facebook.

Şi preşedintele UNJR, judecătorul Dana Gîrbovan, a transmis, pe Facebook, că protocolul încheiat între Parchetul General şi SRI încalcă normele constituţionale de bază şi că aspectele prevăzute în acest document sunt „cutremurătoare”, aspect constatat chiar şi de cei fără studii juridice.

„Protocolul din 2009 dintre Parchetul General şi SRI încalcă normele constituţonale şi internaţionale de bază privind statul de drept, democraţia, separaţia puterilor, independenţta justiţiei şi respectarea drepturilor omului. Aceasta e concluzia la care ajungi citind cu atentie Protocolul din 2009 semnat între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ş Serviciul Român de Informaţii. Gravitatea celor prevăzute în acest Protocol e cutremurătoare pentru orice persoană, chiar cu minime studii juridice şi noţiuni elementare despre stat de drept”, a scris pe Facebook Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).

Magistratul mai consideră că acest protocol a extins competenţele de cercetare penală ale SRI-ului chiar dincolo de cele pe care le avea fosta Securitate comunistă.

De asemenea, judecătorul a mai scris că protocolul dezvăluie faptul că, ceea ce SRI-ului avea interzis expres prin lege să facă încă din 1992, i s-a permis prin intermediul acestui protocol încheiat în 2009.

„Mai grav, dacă în comunism, Securitatea avea o arie limitativă de infracţiuni prevăzute în lege şi legate de siguranţa naţională pe care le putea cerceta, prin acest Protocol secret, aria SRI-ului de anchetă penală a devenit practic nelimitată. (...) Noţiunile însă de “infracţiuni ce au corespondent în ameninţările la adresa siguranţei naţionale” şi “infracţiuni grave” sunt atat de largi încât includ orice tip de infracţiune, pentru că nu exista o definiţie legală a acestora. (...) Puterile pe care acest Protocol le aroga SRI-ului asupra procurorilor în activitatea de cercetare penală implică o intruziune pe caz mai mare chiar decât cea permisă procurorului-ierarhic asupra procurorului din subordine”, a mai scris Dana Gîrbovan.

Fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir, a declarat însă că singura reacţie este depunerea unei plângeri penale naţionale pe numele Laurei Codruţa Kovesi, Florian Coldea, George Maior şi Tiberiu Niţu, semnatarii documentului.

"Se lucra în echipele comune ori în aceste echipe comune, ţintele erau luate de Serviciu în atenţia sa. Cheltuielile făcute de SRI erau imputabile ca şi cheltuieli judiciare, adică intrau în sarcina statului, indiferent dacă Serviciile nu găseau nimic. Un lucru mizerabil e că Parchetul, cu toate că avea suspiciuni legate de cadrele SRI, se obliga să informeze Serviciul. Adică împotriva lui Coldea şi Maior imediat Parchetul fugea şi le spunea «vezi că s-a făcut un denunţ legat de tine». Kovesi, Coldea, Maior şi Niţu trebuie să meargă la puşcărie. Singura reacţie adecvată este o plângere penală naţională, mii de oameni care să semneze o plângere penală împotriva acestor personaje care au distrus ţara, care au nenorocit mii de destine şi oameni prin acest protocol" a afirmat Daniel Dragomir, într-o intervenţie telefonică la postul Antena 3.

Întrebat cum comentează afirmaţiile purtătorului de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, care a declarat că ofiţerii SRI nu au efectuat anchete penale împreună cu procurorii, atribuţia acestora fiind aceea de a furniza informaţii către parchete, Dragomir a răspuns: "Daţi-mi voie să nu comentez afirmaţiile domnului Ovidiu Marincea. Dacă a ieşit oficial la asemenea chestiune extrem de importantă, e cu atât mai rău. Domnul Marincea nu mă impresionează. Dumnealui este în alt film. Participarea SRI în dosare este ilegală şi neconstituţională. SRI nu are deptul să se implice în urmărirea penală. Se spune în protocol că au fost ofiţeri anume desemnaţi. Cine i-a desemnat, în ce bază legală? Lucrurile sunt foarte grave."

Şi fostul preşedinte Traian Băsescu a comentat, vineri, publicarea protocolului semnat în 2009 între Ministerul Public şi SRI, afirmând că din mandatul său sunt invocate 5 hotărâri CSAT dintre care patru se referă la antiterorism şi contraterorism şi una singură la combaterea corupţiei.

„Vai ce chin, ce dor, ce jale! S-a publicat protocolul semnat în 2009 între Ministerul Public şi SRI. Din cele 18 pagini ale protocolului, 2 sunt dedicate nominalizării legilor, ordonanţelor de urgenţă, hotărârilor de guvern şi hotărârilor CSAT care constituie izvorul conţinutului protocolului. Şi, ce să vezi?! Din mandatul meu, sunt invocate 5 hotărâri CSAT, din care 4 se referă la antiterorism şi contraterorism, activităţi aflate în sarcina DIICOT şi a Parchetului General”, a scris fostul preşedinte Traian Băsescu, pe Facebook.

Traian Băsescu precizează că doar hotărârea CSAT nr. 17/2005 se referă la combaterea corupţiei, a fraudei şi a spălării banilor.

„În acestă hotărâre, instituţiile implicate sunt: Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Public, Parchetul Naţional Anticorupţie şi Ministerul Justiţiei. Nici vorbă de implicarea SRI prin decizia CSAT. Şi atunci cum Dumnezeu rămâne cu minciuna încrâncenată a propangandiştilor Bogdan Chireac, Doru Buşcu, Abraham, Liviu Mihaiu, Mihai Gîdea, Mircea Badea, Radu Tudor, Cornel Nistorescu şi mulţi, mulţi altii, care de ani de zile susţin că implicarea SRI în activitatea DNA a fost generată de hotărârile CSAT stabilite prin decizia “UNICULUI” membru al acestei instituţii, desigur, Băsescu? Cum rămâne cu propaganda mincinoasă latrăilor? Vai ce chin, ce dor, ce jale!”, a spus Băsescu.

La rândul său, deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu, membru în Comisia de control al SRI, a cerut, vineri, CSM să analizeze dacă protocolul încheiat în 2009 între SRI şi Parchetul General conţine elemente nelegale sau dacă afectează independenţa justiţiei.

"Am citit cu atenţie protocolul semnat între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii şi felicit cele două instituţii pentru transparenţa de care au dat dovadă. Din păcate, protocolul dintre cele două instituţii este folosit în scopuri politice, fie de adversari ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fie de adversari ai Serviciului Român de Informaţii. Tocmai de aceea, am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii să se propunţe asupra acestui protocol, daca contine elemente nelegale sau daca a afectat independenta justitiei. Consider că orice interpretare din spaţiul public ce aparţine politicienilor interesaţi într-un fel sau altul în acest proces reprezintă o potenţială ameninţare la adresa stabilităţii sistemului judiciar şi la adresa sistemului de securitate naţională", a transmis deputatul USR, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

În opinia parlamentarului, o dezbatere pe acest subiect trebuie să aibă loc doar între specialiştii în domeniu, iar discuţiile nu trebuie să se transforme "într-o nouă vânătoare de vrăjitoare".

"În acelaşi timp, cred că este indecent ca în această perioadă să ne bazăm pe opiniile celor care au fost subiectul unor dosare instrumentate de parchetele naţionale, în cazuri de corupţie sau în cazuri asimilate corupţiei. O astfel de dezbatere trebuie dusă doar la nivel de magistraţi şi de specialişti în drept şi nu trebuie să se transforme într-o nouă vănâtoare de vrăjitoare cu scopul de a albi imaginea unor persoane care au avut sau au probleme în Justiţie”, completează Lucian Stanciu-Viziteu.

Vicepreşedintele ALDE, deputatul Marian Cucşa, a declarat, vineri, că desecretizarea protocolului dintre SRI şi Parchetul General vine ca o confirmare a existenţei statului paralel, a polului de putere nedemocratic creat în jurul colaborării dintre SRI şi procuratură.

„Desecretizarea protocolului dintre SRI şi Parchetul General vine ca o confirmare a ceea ce ALDE a spus în ultimii ani în privinţa existenţei statului paralel, a polului de putere nedemocratic creat în jurul colaborării dintre SRI şi procuratură. Demersul SRI e unul important pentru sănătatea democraţiei din #România, însă el este doar vârful icebergului”, a declarat Cucşa.

El a mai spus că demersurile trebuie continuate.

”După acest prim pas făcut de SRI trebuie mers mai departe, astfel încât să se facă lumină cu privire la modul în care au acţionat împotriva intereselor statului român, al cetăţenilor, împotriva drepturilor şi libertăţilor, anumite instituţii nedemocratice, instituţii de forţă”, a adăugat deputatul ALDE, membru în Comisia de control SRI din Parlament.

Preşedintele Consiliului Naţional al ALDE, europarlamentarul Norica Nicolai, a declarat, vineri, că protocolul SRI-PG „este total în afara legii” şi că se confirmă implicarea Serviciului Român de Informaţii în urmărirea penală – ceea ce este profund ilegal.

„Este total în afara legii! Deşi anumite texte par legale, sunt câteva aspecte profund în neregulă. Echipele mixte nu au ce căuta în urmărirea penală – e clar o încălcare flagrantă a Codului de procedură penală. Faptul că procurorii erau obligaţi să raporteze cu privire la rezultatele materializate în urmărire penală a sesizărilor de la SRI încalcă tot Codul de procedură penală. Cooperarea asta este interzisă magistraţilor (deci inclusiv procurorilor) şi prin Legea 303/2004”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al ALDE, europarlamentarul Norica Nicolai.

Ea a mai spus că se confirmă implicarea SRI în urmărirea penală.

”După părerea mea, în momentul de faţă, se confirmă implicarea Serviciului Român de Informaţii în urmărirea penală – ceea ce este profund ilegal. Contravine şi Legii 14/1992 (privind organizarea şi funcţionarea SRI-ului), contravine şi legilor de funcţionare a magistraţilor, precum şi Codului de procedură penală”, a adăugat Nicolai.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, vineri, pe site, protocolul din 2009 încheiat între SRI şi Parchetul General, documentul, care are 18 pagini, prevăzând elaborarea de strategii comune, dar şi constituirea de echipe operative comune.

În baza acestui protocol, Serviciul Român de Informaţii a acordat asistenţă procurorilor, timp de şapte ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO