Eveniment

Reacţii după vestea care a zguduit pieţele, infectarea lui Donald Trump cu SARS-CoV-2: Dacă preşedintele Statelor Unite, cel mai puternic om din lume, poate fi infectat, virusul nu are limite

Reacţii după vestea care a zguduit pieţele, infectarea...

Autor: Adina Petcu

02.10.2020, 12:08 112

Donald Trump a fost depistat pozitiv pentru noul coronavirus, iar vestea a declanşat reacţii în lanţ în întreaga lume, arată New York Times. „Dacă preşedintele Statelor Unite, cel mai puternic om din lume, poate fi infectat, virusul nu are limite”, a spus Wang Huiyao.

Nu este prima dată când veştile de la Casa Albă zguduie lumea, dar dar de această dată nu mai este vorba despre faptele sau declaraţiile controversate ale preşedintelui Statelor Unite.

Trump nu este primul lider politic infectat cu SARS-CoV-2. Au trecut prin această situaţie şi Boris Johnson, premierul Marii Britanii, sau Jair Bolsonaro, preşedintele Braziliei.

Mai mult, Johnson a suferit o formă severă de COVID-19, ajungând chiar la Terapie Intensivă unde, aşa cum a declarat chiar el, s-ar fi putut întâmpla orice.

Totuşi, trebuie luată în considerare şi vârsta mai înaintată a preşedintelui american, care la 74 de ani se încadrează în categoria de risc ridicat.

În acest context, vestea a avut repercusiuni globale majore. Pieţele financiare au scăzut în Asia şi se pare că acelaşi lucru se va întâmpla la deschiderea pieţelor din Europa şi Statele Unite.

În scurt timp, lideri din toate colţurile lumii şi-au exprimat îngrijorarea şi le-au transmis urări de însănătoşire grabnică lui Donald Trump şi Melaniei Trump, care a fost la rândul ei confirmată cu virusul.

„Îi doresc prietenului meu Donald Trump şi Melaniei Trump recuperare rapidă şi multă sănătate”, i-a urat pe Twitter prim-ministrul Indiei, Narendra Modi.

Oficialul britanic Robert Jenrick a spus pentru Sky News: „Le transmitem cu toţii cele mai calde urări preşedintelui Trump, primei doamne şi familiei Trump şi le dorim recuperare rapidă. Ştim cum este să ai - în cazul nostru - un prim-ministru cu rezultat pozitiv la testul pentru Covid şi, lăsând deoparte politica, vrem cu toţii să-i vedem pe el şi pe soţia lui vindecaţi curând.”

Şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, le urează „recuperare rapidă” lui Donald Trump şi soţiei sale, Melania.

Organizaţia a fost acuzată de preşedintele SUA de incompetenţă în gestionarea pandemiei de COVID-19.

Anterior, prim-ministrul britanic Boris Johnson a transmis „cele mai bune urări către preşedintele Trump şi Prima Doamnă”.

„Sper că amândoi se vor recupera rapid după coronavirus”, a scris pe Twitter şeful guvernului conservator.

În presa externă, unii au comentat situaţia prin prisma modului în care Trump a abordat pandemia de COVID-19, cu accent pe felul în care virusul afectează oamenii bogaţi sau săraci, puternici sau fără o voce proprie.

Alţii consideră că diagnosticul este într-un anumit grad un „act de justiţie”, cu atât mai mult cu cât preşedintele SUA a avut reticenţe în a purta masca de protecţie şi nu a fost cel mai mare apărător al regulilor de distanţare socială.

„Dacă preşedintele Statelor Unite, cel mai puternic om din lume, poate fi infectat, virusul nu are limite”, a declarat Wang Huiyao, fondatorul şi preşedintele unui grup de cercetare influent din Beijing.

Acesta a precizat că rezultatul pozitiv al testului preşedintelui Trump ar putea deveni un „memento global” al importanţei măştilor, care sunt încă purtate la scară largă în China continentală deşi ţara nu a mai raportat niciun caz cu transmisie locală în mai bine de şase săptămâni.

De altfel, presa chineză a reacţionat uşor agresiv la vestea că preşedintele Trump s-a îmbolnăvit de COVID-19. Hu Xijin, redactorul şef al ziarului chinez Global Times, a scris că Trump şi Prima Doamnă „au plătit preţul pe care îl meritau”. Încă de la începutul pandemiei, Trump a avut comentarii dure la adresa Chinei.

Hu Xijin este de părere că vestea infectării lui Trump cu COVID-19 „aruncă o umbră de îngrijorare peste populaţia deja dezbinată şi îi afectează campania electorală. Cu atât mai mult cu cât se întâmplă după haosul de la prima dezbatere politică dintre el şi Biden”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO