Eveniment

Reacţia UDMR după demisia ministrului Educaţiei, Valentin Popa: Nu ne consulta, colaborarea cu el ar fi fost extrem de dificilă

Reacţia UDMR după demisia ministrului Educaţiei,...

Autor: Vasile Magradean

27.09.2018, 14:46 65

Kelemen Hunor a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că îi este greu să comentez o demisie, care este un act unilateral şi este decizia ministrului Popa.

”Noi am avut în această perioadă câteva dispute serioase, el a zis că nu acceptă OUG spunând că a fost autorul ordonanţei simple şi, mai ales, a articolului în discuţie şi nu doreşte să anuleze acest articol şi a ales calea demisiei. Din punctul meu de vedere nu are prea multă importanţă, important este să corectăm acea greşeală a ministrului printr-o OUG, aceasta fiind solicitarea mea. Oricum, în cele două chestiuni, articolul din ordonanţa din august plus HG legată de UMF Târgu Mureş, nu ne-a consultat şi din punctul nostru de vedere colaborarea cu el ar fi fost extrem de dificilă”, a spus Kelemen.

Acesta a adăugat că nu ştie ce s-ar fi întâmplat cu solicitările UDMR dacă Valentin Popa nu ar fi demisionat şi nici dacă ar fi fost remaniat.

Potrivit lui Kelemen, ordonanţa privind eliminarea prevederii potrivit căreia doar profesori cu studii superioare de specialitate pot preda limba română, la clasele minorităţilor naţionale, este pregătită deja.

Valentin Popa a demisionat, joi, din funcţia de ministru al Educaţiei, după ce în cursul dimineţii a avut loc o discuţie la Palatul Parlamentului cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Decizia lui Valentin Popa vine după ce UDMR i-a reproşat că a introdus în ordonanţa privind predarea limbii române în şcolile cu predare în limbile minorităţilor o prevedere potrivit căreia orele de Limba şi literatura Română sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate. Potrivit documentului, predarea limbii române în şcolile minorităţilor erau susţinute de către învăţătorii care nu aveau studii universitare de limba română.

Miercuri, Kelemen Hunor declara în Parlament că protocolul de colaborare parlamentară cu PSD este în vigoare, dar formaţiunea maghiară nu deschide „niciun subiect” până când Guvernul nu ”rezolvă” problema ordonanţei privind predarea limbii române.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO