Eveniment

Reacţia lui Ludovic Orban la propunerea lui Florin Cîţu pentru postul de premier: Este o aberaţie, o propunere neconstituţională

Reacţia lui Ludovic Orban la propunerea lui Florin...

Autor: Cosmin Pirv

08.10.2021, 10:44 114

Ludovic Orban susţine că că decizia conducerii PNL de a-l propune tot pe Florin Cîţu pentru funcţia de premier la consultările de luni de la Cotroceni este o inepţie.

„O aberaţie, o propunere în primul rând neconstituţională. După demiterea mea prin moţiunea de cenzură din februarie, în momentul în care preşedintele Iohannis m-a desemnat tot pe mine, PSD a atacat la CCR şi CCR a luat decizia conform căreia premierul care a fost demis la moţiunea de cenzură nu mai poate fi propus premier. Ar trebui să citească, mai ales că e o chestiune care ţine de istoria PNL. De asemenea, e o inepţie politică să vii să-l propui pe Florin Cîţu, în condiţiile în care practic cu această propunere de premier, nu există nici o şansă de a forma o majoritate parlamentară. Le readuc aminte colegilor mei, care s-au întrunit noaptea, ca hoţii, într-o şedinţă convocată pe picior, că pentru a putea învesti un Guvern, este necesară o majoritate de 234 de voturi. La ora actuală, PNL împreună cu UDMR nu deţin decât 163 de parlamentari”, a spus Orban la RFI.

Conform acestuia, această decizie reprezintă o dovadă elocventă a ruperii de realitate atât a lui Florin Cîţu, cât şi a apropiaţilor lui şi arată că pentru aceştia „România nu contează, ci contează interesele lor de grup”.

Fostul lider al PNL îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că a încălcat Constituţia: „Iohannis şi-a încălcat statutul constituţional, s-a coborât la a interveni în competiţia internă a unui partid politic şi toată acţiunea lui Iohannis în ultimele trei luni de zile nu a făcut altceva decât să distrugă PNL, să distrugă coeziunea, să afecteze pe termen lung interesele fundamentale ale României. Acesta
este adevărul, un adevăr care este văzut de un număr din ce în ce mai mare de români. Practic, Iohannis pare că nu mai are nici o legătură cu realitatea şi toate acţiunile lui Iohannis sunt cu efecte negative pentru România”.

Orban mai spune că preşedintele ar încălca din nou Constituţia dacă îl desemnează pe Florin Cîţu.

„Normal că a încălcat Constituţia. Cum să vii la Congresul unui partid, să susţii un candidat? Şi dacă-l va desemna pe Florin Cîţu, va încălca Constituţia, pentru că nu respectă o decizie a CCR. De altfel, nici nu pot să-mi imaginez că poate să ajungă chiar în situaţia de a încălca atât de flagrant şi de evident o decizie a CCR”, a mai spus Ludovic Orban.

Întrebat dacă ar tebui suspendat preşedintele, dacă va încălca Constituţia, Orban a răspuns: „Procedura de suspendare e o procedură complicată, iar procedura de suspendare este urmată de referendumul de demitere, în termen de maxim 30 de zile. O discuţie pe această temă poate avea loc, după ce se vor derula toate evenimentele legate de învestirea Guvernului, dar repet, pentru mine, fundamental e interesul României. Interesul României este ca această criză politică să înceteze cât mai repede”.

​Partidul Naţional Liberal a decis în şedinţa Biroului Executiv Naţional, de joi seara, ca nominalizarea PNL, pentru funcţia de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, să fie Florin Cîţu, prim-ministrul interimar, preşedintele PNL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO