Eveniment

Reacţia lui Klaus Iohannis, după decizia CEDO: Curtea Constituţională a României are obligaţia de a revizui decizia în cazul Kovesi

Reacţia lui Klaus Iohannis, după decizia CEDO: Curtea...

Autor: Otilia Serescu, Mediafax

05.05.2020, 16:49 391

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a afirmat, marţi, că judecătorii de la Curtea Constituţională (CCR) au obligaţia de a revizui „de îndată„ decizia referitoare la revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

„Drepturile fundamentale ale omului depăşesc frontiera unui stat. Accesul liber la justiţie şi libertatea de exprimare sunt valori esenţiale pentru o societate democratică. Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, (...) Curtea Constituţională a decis revocarea sa din funcţie la propunerea unui ministru al Justiţiei de foarte tristă amintire. O asemenea decizie a CEDO fără precedent (...) nu poate rămâne fără consecinţe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum şi mai afectată. Curtea Constituţională face parte din ansamblul autorităţilor statului român şi este obligată de a respecta Constituţia”, a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului adăugat că judecătorii constituţionali au obligaţia de a revizui „de îndată” nu numai decizia în cazul revocării Laurei Clodruţa Kovesi, dar şi orice decizii „luate în considerarea unor simple declaraţii, fie ele şi politice”.

„Amintesc faptul că, la referendumul din 2019, românii au decis că atribuţiile Curţii Constiuţionale trebuie modificate. Hotărărea CEDO de astăzi ne arată, dacă mai era nevoie, cât de necesară este o reformă la nivelul acestei instituţii. Este evident că Parlamentul actual, în această configuraţie politică, dominată chiar de partidul care a patronat revocarea din funcţie a doamnei Kovesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetăţenilor. (...) Timp de trei ani, (...) PSD a orchestrat comisii peste comisii de anchetă menite să discrediteze pe toţi cei care ar fi putut să îi împiedice să îşi atingă scopul. (...) Nu mă îndoiesc că românii vor sancţiona PSD prin vot pentru aceste acţiuni extrem de grave”, a declarat preşedintele.

Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au ajuns la concluzia că demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA a fost abuzivă şi că fosta şefă a DNA nu a avut cum să conteste decizia. Mai mult, CEDO spune că dreptul la liberă exprimare i-a fost încălcat Laurei Codruţa Kovesi.

Concret, magistraţii europeni spun că Laura Codruţa Koveşi nu a putut contesta decizia de revocare a sa din funcţie, având în vedere că decretul de revocare a venit în urma unei decizii a Curţii Constituţionale care sesiza un conflict intre preşedintele României şi Ministerul Justiţiei, fără ca fostă şefă a DNA să fie parte din acest proces.

Mai mult, judecătorii CEDO sunt de părere că Laurei Codruţa Kovesi i-a fost încălcat şi dreptul la liberă exprimare, atunci când a fost demisă de la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru că a criticat modificările care urmau să fie aduse legilor justiţiei, motiv pentru care a fost demisă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO