Eveniment

Răzvan Botea, ZF: Când economia începea urcuşul şi mediul de afaceri spera la patru ani de linişte, apare de nicăieri o criză politică ce compromite totul. Criza partidelor pune sub semnul întrebării agenda publică

După o şedinţă a biroului politic naţional care a durat până după miezul nopţii, USR-PLUS a anunţat că îi retrage sprijinul politic premierului Florin Cîţu şi că va susţine o moţiune de cenzură pentru dărâmarea guvernului Cîţu.

După o şedinţă a biroului politic naţional care a durat până după miezul nopţii, USR-PLUS a anunţat că îi retrage sprijinul politic premierului Florin Cîţu şi că va susţine o moţiune de cenzură pentru dărâmarea guvernului Cîţu.

Autor: Răzvan Botea

03.09.2021, 09:30 292

♦ La finalul alegerilor legislative din toamna trecută, toată lumea a răsuflat uşurată, crezând că în următorii patru ani fără alegeri va fi suficient timp pentru a croi un nou proiect de ţară ♦ Agenda publică însă nu s-a suprapus cu agenda partidelor.

Liderii USR-PLUS, „partidul Pieţei Victoriei“, numără semnăturile pe care le-ar avea pentru demiterea guvernului din care şi ei fac parte. „Avem 122 de semnături“, a spus Ionuţ Moşteanu, unul dintre şefii partidului, socotind, alături, şi voturile AUR. O asemenea situaţie ar fi fost de neconceput acum câteva luni.

Demiterea ministrului justiţiei Stelian Ion (USR-PLUS) a antrenat o criză la care nimeni nu se aştepta. Când părea că lucrurile au intrat pe un făgaş normal, totul a fost dat peste cap. Nu încape discuţie că actuala criză la nivel guvernamental este legată şi de alegerile care au loc în interiorul PNL şi USR-PLUS, cele două partide principale care alcătuiesc coaliţia de guvernare.

Miercuri, după o şedinţă de guvern tensionată, care a fost suspendată, ministrul justiţiei Stelian Ion, de pe un fotoliu din portofoliul USR-PLUS, a fost demis de către premierul Cîţu spre seară. Principalii parteneri de coaliţie au acuzat că este a doua astfel de acţiune a premierului fără consultarea coaliţiei, după demiterea ministrului sănătăţii Vlad Voiculescu. Motivele invocate au fost legate de amânarea avizului ministrului în cauză pe proiectul PNDL 3, rebotezat în programul naţional de investiţii „Anghel Saligny“.

„Nu voi accepta în Guvernul României miniştri care să se opună modernizării României. A bloca activitatea guvernului doar pentru că nu eşti de acord să dezvolţi comunităţile înseamnă încălcarea mandatului dat de Parlament prin programul de guvernare. Nu voi permite ca poporul român să fie şantajat! Decizia din această seară a fost una necesară“, a scris premierul Cîţu, pe Facebook, miercuri seară.

După o şedinţă a biroului politic naţional care a durat până după miezul nopţii, USR-PLUS a anunţat că îi retrage sprijinul politic premierului Florin Cîţu şi că va susţine o moţiune de cenzură pentru dărâmarea guvernului Cîţu.

„USR-PLUS va susţine o moţiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîţu. USR-PLUS anunţă că îşi retrage sprijinul politic pentru premierul Cîţu, care a aruncat ţara în criză politică. USR-PLUS nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare“, au anunţat miercuri noapte liderii USR-PLUS.

Florin Cîţu şi alţi lideri din echipa sa pentru competiţia internă din PNL au convocat o şedinţă a biroului politic naţional joi dimineaţă, la care actualul preşedinte al partidului, Ludovic Orban, a refuzat să participe. În cadrul şedinţei Florin Cîţu a primit un vot de încredere din partea biroului politic naţional al PNL pentru funcţia de premier.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi decretul de eliberare din funcţie pentru Stelian Ion, iar interimatul de la Ministerul Justiţiei a fost preluat de Lucian Bode, ministrul PNL al internelor.

Nu  este limpede dacă USR va depune propria-i moţiune sau o va susţine pe alta, a PSD sau a AUR. „Cele 80 de voturi ale USR-PLUS care au ajutat la formarea actualei majorităţi sunt astăzi semnături pe moţiunea de cenzură pe care am anunţat-o aseară după demiterea abuzivă şi lipsită de temei a ministrului Stelian Ion. Îi invităm alături de noi pe toţi parlamentarii responsabili şi interesaţi ca această criză politică declanşată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puţin“, a anunţat joi, pe Facebook, co-preşedintele USR-PLUS, Dan Barna.

Ulterior, parlamentarii AUR au anunţat că ar susţine o moţiune de cenzură iniţiată de USR-PLUS şi că au, împreună, 122 de voturi din cele  233 necesare pentru demiterea guvernului Cîţu.

PSD, pe de altă parte, a iniţiat propria-i moţiune de cenzură: „Acest guvern, care a adus haos şi sărăcie, trebuie să plece acum! Iar pentru asta există o singură variantă: toţi cei interesaţi să semneze alături de noi moţiunea de cenzură! Fără şantaj, fără jocuri pe sub masă, fără interese obscure. Aşadar, stimaţi colegi de la USR: lăsaţi poveştile! Vreţi să rămâneţi în guvern?“

Sau vreţi - cu adevărat!- ca acest guvern să pice? Aşadar, stimaţi colegi de la AUR: lăsaţi poveştile! Vreţi să vă faceţi capital electoral pe spinarea românilor, pe dramele lor? Sau vreţi ca Guvernul Cîţu să plece?“, a scris, joi, pe Facebook, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO