Eveniment

Războiul cu virusul: primul caz anunţat de îmbolnăvire cu COVID-19 din România s-a dovedit a fi negativ

Războiul cu virusul: primul caz anunţat de...

Autor: Eduard Ivanovici

02.03.2020, 00:06 911

Vârsta e decisivă. Copiii par a fi în siguranţă, cei peste 70 de ani plătesc preţul ridicat. 30-40% din decese sunt din această vârstă ♦ „În România şi Italia temperaturile sunt ridicate şi virusul e în circulaţie. La astfel de temperaturi nu ar fi trebuit să fie în circulaţie.“

Primul caz anunţat de îmbolnăvire cu COVID- 19 din România s-a dovedit a fi negativ, urmând ca astăzi tânărul de 25 de ani din Gorj să fie supus unei serii de teste suplimentare şi, dacă lucrurile merg bine, el va fi trimis acasă.

Există o legătură puternică între COVID-19 şi vârsta tot mai mare a pacienţilor infectaţi. În plus, cei care suferă de diabet, boli cardiovasculare sau orice altă afecţiune a sistemului imunitar sunt mult mai vulnerabili la gripa chineză.

„Vârsta e decisivă. Copiii par a fi în siguranţă, cei peste 70 de ani plătesc preţul ridicat. 30-40% din decese sunt din această vârstă. E mai bine să te naşti femeie decât bărbat, faţă de corona­virus“, a spus Adrian-Streinu Cercel şeful spitalului de boli infecţioase Matei Balş, potrivit Me­diafax.

Adrian Streinu Cercel a mai declarat că aprovizionarea este, în continuare, o problemă pentru spitalele de boli infecţioase: „Avem o serie de echipamente, pentru că ele fac parte din aprovizionarea curentă. Noi, de exemplu, am primit astfel de echipa­mente de protecţie de la DSU, şi le mulţumesc pe această cale. Noi trebuie să consumăm multe resurse pentru pacienţii care se prezintă în această perioadă la noi şi care, în număr mare, nu au nimic“.

La sfârşitul săptămânii, Ministerul Educaţiei anunţa că 700 de elevi sunt izolaţi la domiciliu. Între timp, autorităţile se pregătesc pentru situaţia în care numărul de cazuri va creşte semnificativ în săptămânile ce urmează.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a anunţat că există un mecanism în baza unui acord semnat de Banca Mondială care asigură un buget în caz de urgenţă de 400 de milioane de euro, adăugând că autorităţile din România nu au nevoie să ceară fonduri suplimentare din partea organismelor europene pentru a preveni infecţiile cu coronavirus.

„În acest moment este puţin probabil ca virusul să dispară odată cu venirea sezonului cald. În România şi Italia temperaturile sunt ridicate şi virusul e în circulaţie. La astfel de temperaturi nu ar fi trebuit să fie în circulaţie“, a declarat Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO