Eveniment

Război în Ucraina 31 mai 2022

Război în Ucraina 31 mai 2022
01.06.2022, 00:04 72

Agenţie pentru refugiaţi: Mii de civili sunt captivi în Severodoneţk şi au nevoie urgentă de ajutor

Consiliul Norvegian pentru Refugiaţi a declarat marţi că până la 12.000 de civili rămân prinşi şi au nevoie de ajutor în oraşul Severodoneţk din estul Ucrainei. Ne temem că până la 12.000 de civili rămân prinşi în schimbul de focuri din oraş, fără acces suficient la apă, alimente, medicamente sau electricitate. Bombardamentul aproape constant îi obligă pe civili să caute refugiu în adăposturi antibombă şi subsoluri, cu puţine oportunităţi pentru cei care încearcă să evadeze, a spus Jan Egeland, secretar general al Consiliului Norvegian pentru Refugiaţi, citat de CNN.

 

Rusia va permite trecerea navelor de cereale dacă Ucraina va elimina minele din Marea Neagră

Rusia va permite trecerea navelor de cereale dacă Ucraina va elimina minele din apele de coastă, afirmă ministrul rus de externe, potrivit CNN. Forţele navale din Rusia vor permite trecerea navelor de cereale către Marea Mediterană dacă Ucraina va elimina minele din apele sale de coastă, a declarat marţi ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Este crucial ca reprezentanţii Ucrainei să cureţe apele de coastă de mine", a spus Lavrov la o conferinţă de presă în timpul unei vizite în Bahrain.

 

Prima navă de marfă părăseşte portul ucrainean din Mariupol, ocupat de ruşi

O navă de marfă care transporta metal a părăsit oraşul Mariupol din sudul Ucrainei şi s-a îndreptat spre Rusia, a declarat un lider separatist pro-Moscova, conform BBC.  Este prima dată când o navă pleacă din portul ocupat de ruşi de când oraşul a căzut în mâinile forţelor ruse, la începutul acestei luni. Astăzi 2.500 de tone de role de tablă au părăsit portul Mariupol, nava se îndreaptă spre Rostov, a declarat Denis Pushilin, liderul separatist pro-Kremlin din Doneţk, pe Telegram.

 

Gigantul energetic rus Gazprom confirmă că a oprit livrările către comerciantul olandez de gaze GasTerra

Gigantul energetic de stat rus Gazprom a confirmat că a oprit complet livrările de gaz către GasTerra B.V. (Olanda) din cauza neplăţii în ruble. Compania a declarat că nu a primit plata în ruble pentru livrările de gaz până la sfârşitul zilei de luni, scrie CNN. Pe 30 mai, GasTerra a declarat că se aşteaptă ca livrările să înceteze după ce a refuzat să plătească în ruble. Compania a spus că cumpără gaz din alte surse pentru a acoperi pierderea.

 

Preţurile petrolului cresc ca reacţie la embargoul UE

Preţurile petrolului au atins noi cote maxime după ce liderii Uniunii Europene au convenit aseară asupra interzicerii importului de petrol din Rusia, conform BBC.  Preţul petrolului Brent a urcat marţi la peste 123 de dolari pe baril, cel mai mare nivel înregistrat în ultimele două luni.

Preţurile la petrol şi gaze au crescut în ultimele luni, alimentate parţial de războiul din Ucraina. Preţul petrolului Brent a crescut cu peste 70% în ultimul an, arată sursa citată.

 

Bulgaria este scutită de embargoul petrolier rusesc până în 2025

Bulgaria este scutită de embargoul petrolier rusesc până la sfârşitul anului 2024, susţine premierul Kiril Petkov, potrivit CNN. Petkov a declarat că scutirea va da Bulgariei timp pentru a-şi adapta unităţile industriale pentru a procesa şi alte tipuri de petrol.

Liderii Uniunii Europene au convenit luni să interzică majoritatea importurilor de petrol rusesc, ca parte a unui nou pachet de sancţiuni împotriva Moscovei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO