Eveniment

Răsturnare de situaţie dramatică la Washington: Congresul american evită pe muchie închiderea guvernului cu numai câteva ore înainte de termenul limită, dar sacrifică ajutorul acordat Ucrainei. Noua finanţare nu include miliardele de dolari pe care se baza Kievul

Răsturnare de situaţie dramatică la Washington:...

Autor: Ştefan Stan

01.10.2023, 11:28 1015

Congresul american a votat pentru a evita o închidere a guvernului, după ce legislatorii au convenit asupra unei măsuri de ultim moment care menţine finanţarea guvernului până la jumătatea lunii noiembrie, dar nu include fonduri pentru ajutorul acordat Ucrainei.

Senatul a votat sâmbătă seară cu 88-9 pentru a aproba un acord negociat mai devreme în cursul zilei de Camera Reprezentanţilor, doar nouă republicani votând împotriva proiectului de lege în camera superioară.

Preşedintele Joe Biden a semnat acordul înainte de termenul limită de la miezul nopţii, evitând astfel o închidere care ar fi pus pe tuşă sute de mii de ”bugetari” şi ar fi oprit funcţiile guvernamentale de bază.

Acordul marchează o răsturnare de situaţie dramatică la Washington, unde, cu doar o zi mai devreme, o închidere părea inevitabilă.

Anterior, sâmbătă, Camera Reprezentanţilor a votat cu 335-91 asupra acordului care menţine finanţarea guvernului la nivelul actual pentru încă 45 de zile, amânând riscul unei închideri până la jumătatea lunii noiembrie.

Toţi membrii democraţi ai Camerei, cu excepţia unuia, s-au alăturat majorităţii republicanilor în susţinerea măsurii, în timp ce 90 de republicani s-au alăturat preşedintelui Camerei, Kevin McCarthy, opunându-se acordului.

Într-o declaraţie făcută publică după votul din Senat, Biden a lăudat măsura provizorie pentru că "a prevenit o criză inutilă care ar fi provocat dureri inutile pentru milioane de americani care muncesc din greu". El a criticat republicanii "extremişti" din Camera Reprezentanţilor care s-au opus finanţării.

Biden a declarat că nu se poate permite ca sprijinul SUA pentru Ucraina să se piardă, adăugând că se aşteaptă ca McCarthy "să îşi respecte angajamentul faţă de poporul ucrainean şi să asigure trecerea sprijinului necesar pentru a ajuta Ucraina în acest moment critic".

Înaintea votului, Chuck Schumer, principalul democrat din Senat, a declarat că el şi Mitch McConnell, liderul minorităţii republicane, au convenit să "continue să lupte pentru mai mult ajutor economic şi de securitate pentru Ucraina".

În timp ce mulţi republicani din Camera Reprezentanţilor au fost reticenţi în ceea ce priveşte acordarea unui sprijin mai mare pentru Kiev, McConnell a fost hotărât în ceea ce priveşte necesitatea de a-l susţine pe preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy.

McConnell a declarat sâmbătă seară că "majoritatea republicanilor din Senat îşi menţin angajamentul de a-i ajuta pe prietenii noştri de pe linia întâi", adăugând că este "încrezător" că Senatul va aproba "un nou ajutor urgent pentru Ucraina în cursul acestui an".

Votul de sâmbătă din Camera Reprezentanţilor a venit după zile de încercări eşuate de compromis care au pus sub semnul întrebării conducerea lui McCarthy. Amploarea rebeliunii de sâmbătă va ridica şi mai multe semne de întrebare cu privire la forţa preşedinţiei lui McCarthy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO